В Європі сильно уріжуть допомогу українцям: що зміниться

31.01.2024   20:33    57

Норвезький уряд анонсував вагомі зміни для українців, що стосуються зменшення фінансової допомоги та посилення заходів контролю. Через хороші умови підтримки в Норвегії шукають прихистку чимало людей, але держава більше не має ресурсів для забезпечення біженців.


Про це йдеться в заяві на офіційному сайті уряду Норвегії.

Зміни торкнуться проживання у центрах надання притулку, піклування про домашніх тварин і різноманітних соціальних виплат. Деякі норми ще будуть обговорювати, втім представники уряду впевнені у позитивному результаті дискусій.

“Ми повинні посилити програму і рівень виплат, щоб забезпечити контроль над потоком біженців. Ми не можемо допустити, щоб тиск на муніципалітети став настільки високим”, – зауважила голова норвезького Мін’юсту Емілі Мель.



Отже пропозиції уряду Норвегії стосовно біженців з України такі:

  • припинити виплати фінансової допомоги людям, які проживають у приватних оселях, а не державних приміщеннях;
  • надавати одноразову грошову допомогу (станом на 2024 рік це 93 000 крон, або понад 337 000 грн) мінімум після року перебування в Норвегії;
  • скоротити виплати для подружжя без дітей до 6 000 крон на місяць (понад 21 000 грн);
  • не покривати витрати на домашніх тварин новоприбулим шукачам притулку;
  • заборонити біженцям проживати в центрі прийому з домашніми тваринами;
  • запровадити вимогу щодо 5 років проживання в Норвегії для отримання права на безплатні стоматологічні послуги особам від 19 до 24 років;
  • заохочувати українців відвідувати імміграційні курси та активно шукати роботу.
Останні новини:  У США викрили схему постачання до Росії електроніки подвійного призначення в обхід санкцій

Як видно, зміни дійсно вагомі. Подібна практика скорочення допомоги для підштовхування людей повертатися в Україну з’явилася не тільки в Норвегії. Чимало європейських країн після двох років повномасштабної війни вирішили відмовитися від початкового рівня підтримки, оскільки не мають достатньо ресурсів, щоб забезпечувати наших громадян.



Нагадаємо, нещодавно радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявив, що Європа повинна повністю припинити надання допомоги, аби біженці активніше поверталися додому.

Останні новини:  У Єврокомісії прокоментували протести у Грузії

Витрати українців за кордоном

Раніше ми розповідали, що біженці не лише користуються фінансовими виплатами за кордоном, але й активно витрачають власні кошти, збережені на українських банківських картках. За підрахунками Національного банку, обсяг розрахунків з міжнародними платіжними системами за 2023 рік становив 18 млрд доларів.

Іншими словами, саме такий відтік коштів з України генерують наші громадяни, які проживають в Європі. У 2022 році сума витрат була ще більшою – 20 млрд доларів. Тож виходить наступне: щодня розрахунки сягають 35 млн доларів. Це гроші, що йдуть на купівлю продуктів харчування, одягу, оплату транспорту і розваг, подорожі та інші потреби людей.

Останні новини:  У США поліція застрелила школяра, який прийшов на уроки зі зброєю

І навпаки, в Україну за 2023 рік було відправлено 10,6 млрд доларів. Тож надходження з-за кордону становлять трохи більше половини обсягу фінансового відтоку.


expert.in.ua