Держава планує отримувати по $3200 податків від проданого вживаного авто

Вчора,   21:00    100

 

З початку жовтня 2024 року при продажу транспортних засобів, з яких стягується податок, обов’язково потрібно надавати документ з оцінкою вартості автомобіля. Цей документ має бути виданий експертною службою МВС або сертифікованим оцінювачем. Відповідні зміни затверджені постановою Кабміну.

Податок стягується при продажу другого легкового автомобіля, мопеда або мотоцикла у році за ставкою 5% від вартості, а також третього і наступних — за ставкою 18%. Крім того, додається військовий збір у розмірі 1,5%, який може зрости до 5%, якщо набуде чинності законопроєкт 11416-д.

Останні новини:  Прототип нової Honda Prelude Coupe помітили на тестах

Нововведення стосується того, що тепер вартість транспортного засобу в договорі купівлі-продажу повинна базуватися на офіційній оцінці, а не на словах продавця. Це має збільшити надходження до бюджету від податку на продаж автомобілів, що за прогнозами складе близько 62,4 млрд грн на рік.

Проте, враховуючи середню вартість автомобілів на ринку, прогнозовані податкові надходження можуть бути надто оптимістичними. Середня ціна легкового авто в Україні складає близько $5500, що робить прогнозований середній податок у $3200 занадто високим.

Останні новини:  Від 65 000 євро: електромобіль Tesla Model Y отримає третій ряд крісел

Також слід зазначити, що чимало автомобілів можуть бути продані за довіреностями або через інші «обхідні» методи, щоб уникнути нових правил.

mmr.net.ua