Європа не буде в безпеці, поки Україна не вступить до НАТО, – експосол США

Вчора,   23:00    106

 

У 2008 році керівництво США виступало за те, щоб Україна стала членом НАТО, проте влада Німеччини та Франції була непохитною у своєму протистоянні.

Німецька і французька сторони вважали, що зможуть вплинути на дії Росії, встановивши тісніші зв’язки з Москвою, і як виявилося, їхні прогнози були помилковими, йдеться в матеріалі колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора на сайті The New York Times. Дипломат упевнений, що “Європа не буде в безпеці – і не буде цілісною і вільною – поки Україна не буде в НАТО”.

“Президент Буш (Джордж Буш, – Ред.) і держсекретар Райс (Кондоліза Райс, – Ред.) змогли домогтися внесення в підсумкове комюніке (саміту Альянсу в Бухаресті у 2008 році, – Ред.) того, що Україна зрештою буде в НАТО, але без вказівки на те, коли і як”, – наголошується у матеріалі.

На думку дипломата, нездатність Альянсу запропонувати Україні курс на членство, найімовірніше, привела російського диктатора Володимира Путіна до висновку, що Захід не підтримає цю державу, якщо РФ на неї нападе:

“Якби 2008 року НАТО запропонувала Україні та Грузії шлях до членства в НАТО, Росія, можливо, не вдерлася б у ці дві країни, а Україна не пережила б сьогоднішню жахливу російську війну”.

Колишній посол вважає, що з 2008-го можна зробити висновок, що членство України в Альянсі необхідне для стримування російської агресії. “Досі Путін нападав тільки на країни, що не входять до НАТО. По-друге, щоб домогтися членства України в НАТО, Сполучені Штати повинні почати діяти якомога раніше, зробивши це явним пріоритетом наступного саміту НАТО, який відбудеться в червні”, – підкреслив дипломат.

Останні новини:  Китай лютує: як Росія та КНДР зуміли вибісити Пекін

Тейлор вважає, що американська сторона має використати всі наявні в неї “важелі впливу під час тривалої кампанії, щоб переконати союзників по НАТО зробити цей крок”.

“Багато союзників зараз підтримують членство України в НАТО, зокрема Франція, Великобританія, Польща, країни Балтії, північні держави і більшість країн Центральної та Східної Європи. Ще кілька союзників заявили, що не перешкоджатимуть цьому. І знову ключову роль зіграє Німеччина. Потім потрібно буде переконати Угорщину, Словаччину і Туреччину”, – пояснив автор.




Експосол вважає, що “за достатньої прихильності та рішучості це може статися”. Дипломат попередив, що Європа не буде цілісною і вільною, поки Україна не стане членом НАТО, а українська сторона не погодиться закінчити війну без вступу до Альянсу:

“Сполучені Штати відіграють ключову роль і повинні продемонструвати стійке, наполегливе і творче лідерство. За наявності впевненості та сили, а також наполегливої роботи з усіх боків Україна може стати членом НАТО. Заради миру в Європі вона повинна це зробити”.

Вступ України до НАТО – новини, які варто знати

Україна взяла курс на вступ до НАТО та ЄС, коли Росія почала проти неї агресивно діяти – у 2014 році захопила Крим і вдерлася на частину Донбасу.

Останні новини:  Путін під час візиту до Туркменістану порушив один із місцевих законів: деталі

Україна офіційно подала заявку на вступ до Альянсу 30 вересня 2022 року – через кілька місяців після того, як росіяни здійснили повномасштабне вторгнення на нашу землю.

Після саміту НАТО у Вільнюсі, який проходив у липні 2023 року в Україні, Києву надали підтримку в наближенні до вступу в Альянс, і був створений новий формат співпраці – Рада Україна – НАТО. Для того, щоб стати членом Альянсу, Києву потрібно реформувати свої збройні сили.

Останні новини:  Трамп випереджає Харріс в штатах за опитуванням у США

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що раніше ніхто не був готовий до членства України в НАТО, але зараз більшість союзників до цього прагнуть.


uapress.kyiv.ua