ЗМІ пояснили, чому ракета Циркон - "найбільша афера міноборони Росії"

28.03.2024   15:34    803
ЗМІ пояснили, чому ракета Циркон - найбільша афера міноборони Росії

Фото: Соцмережі

Уламок ракети Циркон


Російське відомство “закрило очі” на те, що невдала спроба збільшити дальнобійність ракети не допоможе у знищенні цілей.

Бойова частина протикорабельної гіперзвукової ракети ЗМ22 Циркон – найбільша афера міноборони Росії та її розробника – корпорації Тактическое ракетное вооружение. Про це повідомляє спеціалізоване видання Defense Express в середу, 27 березня.

Бойова частина Циркону складає близько 100-150 кілограм, з якої вибухова речовина становить до 40 кілограмів. Ракета має осколково-фугасне виконання, нехарактерну форму й малу вагу.

Останні новини:  Росіяни повідомляють про втрату винищувача Су-34

Бойова потужність ракети нижче ніж в інших ракет:

    • Х-47 Кинджал – 500 кілограмів бойової частини;
    • крилаті ракети Х-101, Х-555, Калібр – 400 кілограмів бойової частини;
    • Онікс – 300 кілограмів бойової частини.

Найближчий відповідник до Циркону – Х-31 зі 150 кг та Х-35 зі 135 кілограмів вибухової речовини.





Бойова частина напряму впливає на те, який корабель здатна потопити ракета. У  випадку з Цирконом мовиться про можливість потопити хіба що кораблі класу корвет, а не фрегат чи есмінець, “не те, що авіаносець, водозаміщення якого складає під 100 000 тонн”, додає видання.

Останні новини:  Інавгурація Путіна стане початком перестановок у Кремлі, – Politico

Ракету обладнали такою малою бойовою частиною для того, щоб забезпечити виконання тактико-технічного завдання – дальність в 1000 кілометрів. Якщо ракета не здатна на таку дальність, тоді найпростіший варіант виправити це – зменшити її бойову частину. Зокрема це пояснює, чому дальність польоту Циркону поступово зростала від 400 кілометрів до заявлених главою Кремля Володимиром Путіним 1000 кілометрів.

Останні новини:  Проти України воюють близько 9 тисяч чеченців - британська розвідка

Тактическое ракетное вооружение зменшило вагу бойової частини до мінімально можливої, завдяки чому виконала завдання по дальності.

“На те, що це аж ніяк не допоможе у знищенні визначених цілей, у міноборони РФ закрили очі та офіційно прийняли 4 січня 2023 року 3М22 Циркон на озброєння”, – зазначає видання.


korrespondent.net