Словаччина зриває постачання стволів САУ Zuzana 2 для ЗСУ

08.05.2024   05:23    1463

Нещодавно з’явилась інформація, що словацький уряд віддав призначені для України стволи САУ Zuzana 2 Азербайджану. Такі новини з’явились днями у словацьких та українських ЗМІ.
Сайт Defense Express вирішив розібратись в цій справі.

Словаччина готувала на експорт в Україну артилерійські стволи з САУ Zuzana 2, однак неочікувано ці стволи поїхали в Азербайджан для САУ Dita. Причною цьому стала позиція
проросійського Роберто Фіцо, котрий надав перевагу Азербайджану, а не Україні.


Словаччина зриває постачання стволів САУ Zuzana 2 для ЗСУ

Мова йде про те, що Баку нібито замовив у чеської компанії Excalibur Army самохідні артилерійські установки Dita, стволи для яких були взяті із САУ Zuzana 2, що виготовляє словацька Konštrukta-Defence для України. Ситуації надав розголосу словацький політик Юрай Крупа, котрий є опозиціонером поточного уряду Словаччини.



Спочатку Словаччина обіцяла відправити в Україну 16 САУ Zuzana 2, але міністр оборони Роберт Калиняк вирішив поставити на перше місце чеського виробника озброєння та Азербайджан.

Останні новини:  США та Іран ведуть регіональні переговори - ЗМІ

Відомо, що у жовтні 2022 року Данія, Німеччина та Норвегія замовили для України ще 16 САУ Zuzana 2, у межах контракту на 92 млн євро. До того було укладено ще один контракт на додаткові вісім САУ. Але Україна з всього цього переліку отримала лише дві САУ Zuzana 2.



Ймовірно, що причною такої зміни планів стала зміна уряду Словаччини восени 2023 року, однак Фіцо обіцяв не перешкоджати оборонним контрактам з Україною. Але ми бачимо зовсім іншу картину.

Останні новини:  Стан Фіцо важкий, але стабільний: у Словаччині повідомили нові деталі про наслідки замаху

Щодо контракту між чеським Excalibur Army та Азербайджаном, то мова нібито йде одразу про 70 одиниць САУ Dita. І це більш ніж значний контракт про який ані Баку, ані Прага, ані Excalibur Army офіційно не повідомили.

І хоча у ЗМІ наголошують, що очікувані Україною стволи САУ Zuzana 2 підходять для САУ Dita, але це не завсім так.
САУ Dita від Excalibur Army використовується 155 мм ствол довжиною 45 калібрів, у САУ Zuzana 2 від Konštrukta-Defence – 52 калібри.

Останні новини:  Французька армія отримає танкери нового покоління з броньованою кабіною

З цього виходить, що уряд Словаччини намагається зірвати поставки зброї для України, але в обличчі уряду Данії, Німеччини та Норвегії, бо саме вони є замовниками Zuzana 2 для ЗСУ. Звісно, що за не виконання контракту країну чекаю штрафні санкції. І це буде не просто конфлікт, а дещо більше, адже це прострочення оборонного договору у межах Європейського союзу та НАТО.


wheel-news.com