Чечня, Ростов, окуповані території та Крим: де саме можуть пройти ядерні навчання Росії

07.05.2024   12:43    423

Росія анонсувала навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї. Вони будуть відбуватися найближчим часом у Південному військовому окрузі РФ – найближчому до території України. При цьому малоймовірно, що це стало відповіддю диктатора РФ Володимира Путіна на бажання багатьох країн відправити війська до Києва та погрози РФ про можливість завдати удари по території Великої Британії, бо навчання завжди заплановані раніше і в цьому випадку не є експромтом.


Зазначимо, що навчання з використанням тактичної ядерної зброї будуть проводитись у Південному військовому окрузі Росії, війська якого дислокуються переважно на Кавказі: у республіках Адигея, Дагестан, Інгушетія, Кабардино-Балкарської республіки РФ, Калмикії, Північній Осетії, Чеченській республіці, Краснодарському, Ставропольському краї, Астраханській, Волгоградській та Ростовській області, Севастополі. А також у Криму та на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, частині Запорізької та Херсонської областей, які Росія вважає начебто своєю територією. Зазначимо, що конкретне місце навчань ще не було анонсоване.





Останні території були незаконно вписані країною-терористкою в Південний округ РФ з 1 березня 2024 року. Зауважимо, що штаб Південного військового округу знаходиться у місті Ростов-на-Дону (найближче до кордонів окупованої з 2014 року Донеччини – Ред.).

Останні новини:  Росія збільшила витрати на іноземних "журналістів" - ЦНС
Південний округ РФ позначений на мапі жовтим. Увага: ця карта є Південний округ РФ позначений на мапі жовтим. Увага: ця карта є
Південний округ РФ позначений на мапі жовтим. Увага: ця карта є “російською”, тобто включає в себе окуповані території України

Передумови для нових ядерних погроз РФ

Зауважимо, що ядерні навчання РФ в цьому плані ймовірно, були обдумані ще заздалегідь. Їх підготовка зазвичай відбувається за узгодженими і довгостроковими планами задля забезпечення ефективності, безпеки та координації на всіх етапах проведення. Авжеж у тому разі якщо держава-агресор, яка розв’язала повномасштабну війну в Україні, все ще прораховує варіанти задля запобігання можливих аварій чи інцидентів, які можуть загрожувати в тому числі і самій Росії.

Останні новини:  Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

Загалом, ядерний шантаж Путіна – це його улюблений спосіб ведення дипломатії та спроб маніпулювати об’ємами допомоги, які Україні поступають з країн Заходу. Щоправда, мало хто зі світових лідерів сприймає ці ядерні погрози всерйоз. Наприклад, президент Франції Еммануель Макрон застеріг про небезпеку, яку становлять для всієї Європи дії Російської Федерації. Він відповів на погрози, які Кремль надіслав на його адресу у випадку введення військ НАТО в Україну, нагадавши, що лютневе рішення Росії 2022 року про вторгнення до суверенної держави супроводжувалося другим рішенням – про ігнорування міжнародного права.

Останні новини:  Україна попросила США дозволити бити американською зброєю по території РФ, – WSJ

У США та в ЄС вже не перший рік готують план реагувань на випадок, якщо росія почне реалізовувати ядерні погрози. Як заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель: “якщо Росія наважиться на ядерний удар по Україні, то отримає від Заходу відповідь, яка знищить армію росіян”.

Тим часом голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Пекін має вплинути на Росію задля врегулювання ситуації в Україні. На це голова КНР Сі Цзіньпін сказав, що Китай, Франція та ЄС мають протидіяти ескалації війни в Україні. Держави повинні створювати умови для мирних переговорів. Лідер Китаю також додав, що його країна готова підтримувати контакти з відповідними сторонами.


expert.in.ua