У Флориді заборонили штучне м’ясо

08.05.2024   08:00    618

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс підписав закон, що забороняє продаж штучно вирощеного м’яса в штаті, стверджуючи, що це необхідно для захисту фермерів та  “цілісності американського сільського господарства”. Однак критики стверджують, що заборона є популістським трюком, спрямованим на догоду виборцям, які вірять у теорію змови про “світову еліту”, що нібито хоче змусити людей їсти комах і замінники продуктів.


“Сьогодні Флорида бореться з планом світової еліти змусити світ їсти м’ясо, вирощене в чашці Петрі, або комах для досягнення своїх авторитарних цілей”, – заявив ДеСантіс у заяві в день підписання законопроєкту. У пресрелізі йдеться про те, що Флорида “вживає заходів, щоб завадити досягненню мети Всесвітнього економічного форуму з примусу світу їсти вирощене в лабораторії м’ясо і комах”.



Насправді цей продукт недоступний більшості споживачів. На відміну від альтернатив м’ясу, культивоване м’ясо виробляється з клітин тварин. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів схвалило вирощене в лабораторіях м’ясо тільки двох компаній – Upside Food і Good Meat. Жодна з них не продає свою продукцію в магазинах. У 2023 році у двох елітних ресторанах почали пропонувати вирощене в лабораторії м’ясо: China Chilcano у Вашингтоні та Bar Crenn, відзначений зіркою Мішлен, у Сан-Франциско. За даними Vox, обидва заклади відтоді припинили його подавати. Іншими словами, ніхто у Флориді не їв вирощене в лабораторії м’ясо до того, як штат його заборонив. Галузь, що зароджується, не конкурує з місцевими фермерами.



Заборону можна трактувати як попереджувальний крок, щоб усе залишалося, як і раніше, але це також і популістський сигнал певної частини виборців ДеСантіса, які вірять у теорію змови про “глобалістів”, що нібито змусять людство їсти комах і жити в модульних капсулах. Ця теорія, яку часто називають “Великим перезавантаженням”, уперше набула поширення 2020 року. Вона запозичила свою назву в ініціативи Всесвітнього економічного форуму, який закликав уряди використовувати пандемію для просування сталого розвитку. Люди правих поглядів помилково пов’язали ініціативу “Великого перезавантаження” з постом у блозі Всесвітнього економічного форуму 2016 року про білковий порошок із комах і книжкою 2013 року про розведення комах, опублікованою ООН, 2013 року.

Останні новини:  Президентка Грузії ветувала закон про «іноагентів»

Зрештою, заборона Флориди на штучно вирощене м’ясо не має жодного стосунку до білків комах або Всесвітнього економічного форуму. Але ДеСантіс, мабуть, хоче, щоб виборці так думали.


cikavosti.com