Модна імперія: пояснюємо феномен та секрети успіху Белли Гадід

Сьогодні,   01:00    293

Белла Гадід, яка 9 жовтня святкує день народження, повертається. Після тривалої перерви, вона знову вийшла на подіум під час Тижня моди в Парижі на шоу Saint Laurent весна-літо 2025. Причиною її відсутності стало рішення Белли зробити паузу у кар’єрі через проблеми зі здоров’ям. У 2023 році модель вирішила зосередитися на своєму психічному та фізичному добробуті, що змусило її відступити від світла прожекторів на певний час. Гадід відверто говорила про свій досвід боротьби з хворобою Лайма та іншими викликами, що вплинули на її кар’єру. Однак її перерва тривала недовго, і вже у травні 2024 року Белла почала відвідувати великі події, з’явившись на Каннському кінофестивалі. Там вона підкорила червону доріжку у вишуканих образах, серед яких прозора сукня від Saint Laurent на прем’єрі фільму «Учень». Інші її появи, як-от архівний образ DSquared2 для гала-вечора Chopard та вінтажні сукні від Versace та Gucci, також стали вірусними в соціальних мережах, де її прозвали «Королевою Канн».

Белла Гадід під час шоу Saint Laurent весна-літо 2025

З моменту свого дебюту у 2015 році до 2023 року Гадід стала однією з найвпливовіших моделей і лідерок думок у світі моди. Вона постійно з’являлася на головних подіумах: від Balenciaga і Versace до Fendi й Stella McCartney. За даними British Vogue, її образи на подіумах зібрали на 852% більше переглядів, ніж будь-якої іншої моделі під час показів осінь-зима 2022/2023. Платформа аналітики впливу інфлюенсерів Lefty виявила, що, коли Гадід виходить на подіум, вона приносить майже третину загальної медійної вартості показу.

Белла Гадід в сукні Saint Laurent на Каннському кінофестивалі в 2024 році

Белла Гадід в сукні Saint Laurent на Каннському кінофестивалі в 2024 році

Проте у 2023 році, на піку своєї кар’єри, Белла раптово зникла з публічного простору. Вона переїхала до Техасу, щоб зосередитися на своєму психічному та фізичному здоров’ї, припинила моделювати та відвідувати заходи. Вона навіть пропустила Met Gala у 2023 і 2024 роках. «Після 10 років моделювання я зрозуміла, що вкладала стільки енергії та любові у щось, що зрештою не давало мені тієї ж віддачі», — розповіла вона в інтерв’ю Allure у квітні 2024 року.




Що ж відбувається, коли мегавпливова особистість робить паузу? Перерва Гадід та її грандіозне повернення на Каннському фестивалі підіймають кілька важливих питань: наскільки впливовою може бути одна людина для популярності бренду, продукту або тренду, і чи є ризик для брендів, які занадто сильно покладаються на конкретну особистість? І, що саме робить Гадід такою привабливою для модної індустрії?

Белла Гадід в Парижі, вересень 2024

Белла Гадід в Парижі, вересень 2024

Її повернення збіглося з випуском власної парфумерної лінії Orebella, яка вийшла на початку травня 2024 року. Деякі аромати були розпродані всього за два дні, і за даними аналітичної платформи Launchmetrics, запуск приніс $13,8 мільйона Media Impact Value (MIV). Ще до офіційного запуску у мережі Ulta Beauty публікації Гадід забезпечили попередній медіавплив у $775 000.

Останні новини:  Дуа Ліпа незвичайно провела ніч після свого концерту

Канни стали місцем нових вірусних моментів для Белли Гадід. У 2021 році її вихід у сукні Schiaparelli із золотою скульптурною прикрасою на грудях приніс бренду $262 000 у вигляді медіавартості лише з одного поста. Рівень взаємодії з публікаціями досяг 12,7%, що суттєво перевищує середній показник у 2% на Instagram, за даними Lefty.

Белла Гадід у сукні Schiaparelli на Каннському кінофестивалі в 2021 році

Белла Гадід у сукні Schiaparelli на Каннському кінофестивалі в 2021 році

«Ефект Белли»

Один із найвірусніших моментів у кар’єрі Гадід стався, коли вона закривала показ Coperni весна-літо 2023 у спрей-сукні. Цей вихід приніс бренду $26,3 мільйона медіавартості, з яких $1 мільйон — завдяки особистому посту моделі. Coperni повідомили, що після цього здобули 300 000 нових підписників в Instagram і суттєво збільшили продажі. «Це було просто неймовірно, ми не могли очікувати такої реакції», — коментували представники бренду.

Останні новини:  Дружина Володимира Остапчука заявила, що почала худнути під час вагітності

Її особистий стиль також має величезний вплив. Lyst назвав Беллу Гадід «Найвпливовішою іконою стилю 2022 року», зазначивши, що її образи спричинили збільшення пошуків на 1900% на предмети в стилі Y2K: корсети (+70%), карго-штани (+56%) і ультраміні чоботи Ugg (+152%) розпродалися після її вірусного виходу.

Белла Гадід у Нью-Йорку, вересень 2022

Белла Гадід у Нью-Йорку, вересень 2022

«Белла стала уособленням естетики «дивної дівчини» в моді. Вона надихає шанувальників експериментувати з власними образами», — зазначає глава маркетингу Lefty Леа Мао. Її автентичність та готовність бути відвертою особливо приваблюють молодь. За даними Lefty, 88% її підписників — це люди віком від 18 до 34 років.

Останні новини:  Ексчоловік Авріл Лавін зізнався про насильство з боку колишнього менеджера

Белла також активно займається благодійною діяльністю та підтримує суспільні рухи, як Black Lives Matter і палестинський рух, маючи палестинське коріння по лінії батька. Вона відкрито говорить про свої проблеми зі здоров’ям, що додає їй людяності та робить її ближчою до шанувальників.

Белла Гадід у Нью-Йорку, травень 2024

Белла Гадід у Нью-Йорку, травень 2024

Вплив на бренди

Після повернення увага до Гадід є надзвичайно цінною для люксових брендів, які прагнуть встановлювати тренди. Її появи на Каннському фестивалі вже принесли $8,5 мільйона медіавартості для брендів, які вона представляла, за даними Lefty. Аналітичний акаунт @databutmakeitfashion виявив, що 18% усіх провідних статей про Saint Laurent та 13% про Gucci стосувалися каннських образів Белли.

В будь-якому випадку, розвиток довготривалих відносин з інфлюенсерами завжди позитивно відображається на партнерствах. Наше ставлення до знаменитостей змінилося: тепер воно більше про людяність. Тому вихід зі світла прожекторів не є проблемою, якщо тебе не «скасували». Насправді це навіть робить тебе більш привабливим. Зважаючи на перенасиченість контентом, менша кількість появ є новою розкішшю, яку бренди мають навчитися використовувати.
Белла Гадід у Нью-Йорку, травень 2024

Белла Гадід у Нью-Йорку, травень 2024