У Foreign Policy зважили, що Північна Корея може отримати від Росії за зброю

Сьогодні,   17:14    200

 

Постачаючи Росії зброю, безперечно, Північна Корея натомість отримує не лише продовольство та паливо, пише американський журнал Foreign Policy.

Зазначається, що інтенсифіковані поставки зброї для допомоги Росії у війні проти України посилили тривогу у Вашингтоні з приводу появи міцної коаліції антизахідних країн, включно з Китаєм та Іраном.

При цьому набагато більш тривожним і складнішим для визначення є те, якою мірою Росія готова надати Північній Кореї передові військові технології, пише журнал.

“Це було проблемою для Білого дому Байдена ще задовго до нового пакту про взаємну оборону. Адміністрація особливо стурбована передачею винищувачів, танків і ракетних технологій, хоча Москва постачає Пхеньяну ракетні технології вже кілька десятиліть”, – ідеться в публікації.

Вказується, що в списку численних бажань Пхеньяна можуть бути супутникові технології, системи наведення для ракет, системи доставки міжконтинентальних балістичних ракет і навіть передові технології підводних човнів. Однак, що з цього надає або надасть Росія, наразі неясно.

Останні новини:  США за рік витратили рекордні $17,9 мільярда на військову допомогу Ізраїлю - аналітики

“Що Північна Корея отримує від цього? Ми просто не знаємо. Росіяни насправді не говорили, що вони дали щось особливе. Немає жодної реальної, надійної інформації, крім інформації про постачання продовольства і нафти. Що стосується передачі військових технологій, то немає жодної фактичної інформації… Північна Корея може отримати вигоду з усього, не тільки з ядерних технологій. У них величезні потреби в галузі звичайних озброєнь, у технологіях подвійного призначення”, – зазначив колишній співробітник Держдепартаменту США та експерт із розповсюдження північнокорейської зброї Ван Діпен.

Останні новини:  Жорстоке вбивство мера в Мексиці: наркокартель відрізав йому голову

У Foreign Policy додали, що одне з головних побоювань полягає в тому, що відновлені стосункі між Пхеньяном і Москвою можуть підштовхнути Кім Чен Ина зайняти ще агресивнішу лінію на регіональному рівні або ж дадуть йому змогу відродити одну з улюблених ігор його діда: балансування Китаю та Росії один проти одного.

Крім того, від поглиблення зв’язку з РФ може отримувати видимість міжнародної легітимності, додали в журналі.




Серед уже отриманих вигод для Північної Кореї журнал перерахував такі “перемоги”:

  • навесні 2024-го Росія заблокувала в ООН відновлення діяльності органу, який контролює дотримання санкцій проти ракетних і ядерних програм Північної Кореї;
  • у червні КНДР і Росія підписали двосторонній оборонний пакт, по суті, оновлену версію аналогічної угоди, укладеної в 1960-х роках.
Останні новини:  Уряд ФРН схвалив масштабний експорт зброї до Туреччини

Нагадаємо, експерти дійшли висновку, що саме північнокорейські (хоч вони й зношені) артилерійські снаряди утримують Росію в бою. Поставки старих і часто ненадійних боєприпасів із КНДР за останній рік стали однією з найбільших загроз здатності України протистояти наступу російських військ.


uapress.kyiv.ua