Штрафу не буде: які документи водієві не обов’язково показувати на блокпості

05.09.2024   22:00    916

Від початку повномасштабного вторгнення Росії блокпости стали звичайним явищем для українських водіїв. Поліція та військові використовують їх, щоб перевіряти водіїв, пасажирів і транспорт, але правоохоронці не завжди можуть робити все, що хочуть, на цих пунктах, пише SUV News.

Юристи помітили, що на блокпостах поліцейські все частіше висувають претензії водіям за порушення правил дорожнього руху, які виявили після зупинки. Водіїв також часто змушують показувати права і страховку, за відсутність яких можуть оштрафувати.

Останні новини:  Škoda Elroq: з’явились перші ескізи екстер’єру абсолютно нового компактного SUV

Такі дії поліції є неправомірними, оскільки постанова Кабміну №1455 від 29.12.2021, яка регулює роботу блокпостів, чітко визначає, що їх створюють для перевірки особистості громадян, транспортних засобів та вантажів. Водійські права і страховки не входять до списку документів, які можна перевіряти, так само як і дотримання правил дорожнього руху.

Останні новини:  Складено рейтинг найкращих китайських автомобілів

Юристи радять нагадувати поліцейським про цю постанову, якщо вони мають подібні претензії. Якщо вам виписали штраф, оскаржуйте його в суді, адже такі дії поліції незаконні, і накладений штраф має бути скасований.


autotheme.info






1111529