Перші міста людства були не в Месопотамії, а в Україні, - дослідження

17.09.2024   11:30    1669

Свіжі археологічні дослідження кардинально змінили світове уявлення про зародження міст. Всупереч усталеній думці про Месопотамію як колиску урбанізації, нові дані вказують на те, що найдавніші міські центри могли виникнути на території сучасної України, пише Interesting Engineering.

Швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung опублікувало інформацію про вражаючі залишки, ймовірно, «найбільшого міста у світі», датовані 4000 роком до н.е. Ці поселення, виявлені завдяки аерофотозйомці та керамічним артефактам, можуть бути найстарішими міськими утвореннями, коли-небудь знайденими.

Останні новини:  Вчені назвали позаземне джерело зародження життя на Землі

Археолог з Кільського університету Йозеф Мюллер розпочав дослідження цих гігантських поселень в Україні у 2011 році, спираючись на фундаментальні роботи 1960-х років. Використовуючи геомагнітні методи, дослідники виявили мегапоселення Трипілля, що охоплюють понад 100 га.

Трипільські мегаполіси, визнані найранішими спланованими містами, мали круглу або овальну форму з будинками, організованими в концентричні кільця, розділені бульварами. За словами дослідників, найбільше з цих поселень перевершує за розмірами Монако і приблизно співрозмірне з Центральним парком Нью-Йорка.

Останні новини:  Науковці знайшли пояснення ключовим аномаліям на Марсі

Водночас природа суспільства, яке побудувало і населяло ці мегаполіси, залишається предметом інтенсивних дискусій серед археологів. Загадкою залишається і зникнення цієї цивілізації близько 3600 року до н.е., а також 3000-річний розрив між цими мегаполісами та наступним великим містом на території України.

Як писав «Ми-Україна» раніше, vіжнародна група дослідників зробила важливе відкриття щодо походження астероїда, який спричинив масове вимирання динозаврів 66 мільйонів років тому.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень