Коли збирати буряк у 2024 році та як правильно зберігати його врожай

24.08.2024   06:04    639

Збирання врожаю є настільки ж важливим, як і процес вирощування, оскільки, пропустивши момент або зібравши його надто рано, можна втратити значну частину, а то й увесь урожай.

Саме тому, для того щоб отримати якісні коренеплоди, важливо не лише вчасно їх викопати, але й правильно зберегти. Розповідаємо далі у матеріалі, коли найкраще збирати червоний буряк з грядки та як це зробити найефективніше, а також як правильно зберігати його врожай.

Терміни збору врожаю буряка залежать від часу висівання, сорту, клімату, погодних умов. Зокрема, ранньостиглий буряк досягає зрілості приблизно через 50-80 днів після появи перших паростків, тому його зазвичай збирають наприкінці липня або на початку серпня.

Останні новини:  Коли викопувати буряк, щоб урожай пролежав до весни

Середньостиглі сорти дозрівають через 80-100 днів, і найкращий час для їх збирання – кінець серпня. Пізньостиглий буряк потребує 100-135 днів, щоб повністю дозріти, тож його врожай збирають у вересні-жовтні. Варто зазначити, що фактичний час збирання буряка може варіюватися в залежності від погодних умов та догляду за рослиною.

Останні новини:  Восени необхідно правильно готувати ґрунт
Тепер точно знатиму, коли викопувати буряк у 2024 році і як найкраще зберігати врожай

Правильно визначити, що буряк готовий до збирання, можна за кількома ознаками. Зазвичай, зрілий коренеплід виступає над поверхнею ґрунту, і його вигляд та розмір допомагають визначити, коли настав час збирати врожай. Ще одним показником зрілості є пожовтіння чи навіть засихання нижнього листя буряка.

Буряк рекомендується збирати під час сухої сонячної погоди. Викопувати коренеплоди можна за допомогою лопати, але найкраще скористатися вилами. При цьому, необхідно підкопати буряк з боку і, тримаючись за бадилля, обережно витягти його з ґрунту. Після збирання, його слід залишити на грядках для висихання, після цього очистити від бруду та зрізати бадилля.

Останні новини:  Дідова хитрість перетворить осінні відходи на чудо-добриво

Щоб зберегти буряки, важливо їх відсортувати. Пошкоджені коренеплоди найкраще використовувати першими. Неушкоджені й добре висушені буряки варто розміщувати в сітках чи ящиках, що забезпечить хорошу циркуляцію повітря та вологи. Систематично перевіряйте стан збережених буряків і видаляйте зів’ялі чи пошкоджені плоди, щоб уникнути втрат.






noviydoctor.com