Хімія Надрукований чип знайшов небезпечні харчові бактерії краще за аналізи

01.07.2024   07:30    358

Невеликий мікрофлюїдний чип, надрукований на 3D-принтері, знайшов небезпечні харчові патогени краще за традиційні аналізи для їх виявлення. Він успішно ідентифікував кожен з чотирьох збудників харчових інфекцій у концентрації, що навіть нижча за небезпечну для здоров’я . До того ж технологія дозволяє багаторазове використання чипа для регулярних аналізів. Можливість одночасно виявляти різні види хвороботворних бактерій за допомогою швидкого недорогого аналізу значно спростить контроль якості харчових продуктів. Автори дослідження продовжують роботу над вдосконаленням технології та її адаптацією під різні види патогенів. Результати випробувань чипа опубліковано в AIP Advances.

Останні новини:  Місце, яке зцілювало хвороби: в Мексиці знайшли стародавню споруду ацтеків

Які патогени виявляє мікрофлюїдний чіп і як він працює?

Чип містить чотири секції, кожна з яких відповідає за виявлення конкретної бактерії: лістерії (Listeria monocytogenes), кишкової палички (Escherichia coli), сальмонели (Salmonella typhimurium) та золотистого стафілокока (Staphylococcus aureus). Ці бактерії можуть викликати серйозні харчові отруєння навіть із фатальними наслідками.

Виявляти збудників інфекції допомагає система мікроскопічних каналів на чипі, на стінки яких нанесені хімічні речовини, що здатні вибірково взаємодіяти з вибраними патогенами. Коли розчин досліджуваного зразка рухається крізь ці канали, то за наявності в ньому патогену змінюється світловий сигнал розчину, і це фіксує фотометричний детектор. Оскільки світловий сигнал змінюється пропорційно концентрації бактерій, це допомагає оцінити ступінь зараження зразка. Після аналізу кілька циклів промивки дозволяють підготувати чип до повторного використання.

Останні новини:  Біологи розкрили смертельну небезпеку сонячного світла

На даному етапі роботу чипу перевіряли на зразках бактеріальних культур заданих концентрацій. Але у майбутньому розробники планують провести випробування на їжі. Вони сподіваються, що чип послугує для прискорення та здешевлення контролю якості харчових продуктів завдяки здатності швидко виявляи різні шкідливі бактерії за один аналіз.