На Меркурії може бути шар алмазів товщиною у декілька кілометрів

02.07.2024   17:30    949
Свіже наукове моделювання показало, що на Меркурії під корою планети може бути шар алмазів товщиною у декілька кілометрів. Вчені з’ясували, що на Меркурії вуглець перетворився на алмази, які заховані під шаром графіту.

Згідно з даними космічного апарату MESSENGER, велика частина поверхні Меркурія покрита графітом. Вчені з Китайського центру передових досліджень науки та технологій високого тиску під керівництвом Юнцзяна Сюя намагаються з’ясувати, що сталося з вуглецем під час формування планети, коли її поверхня складалася з океану магми, про це пише noworries.news з посиланням на Медіа IFLScience.

Останні новини:  У Китаї розбилась космічна ракета під час випробувань

Сюй припускає, що вуглець, наявний на планеті під час її формування, випарувався у формі вуглекислого газу та метану. Високий вміст графіту в корі Меркурія вказує на насичену вуглецеву фазу під час формування ядра та кристалізації магматичного океану.

Попри те, що Меркурій є найменшою планетою Сонячної системи з низькою гравітацією, нові моделі гравітаційного поля ставлять під сумнів попередні твердження про недостатній тиск для створення алмазів. Автори дослідження піддали зразки елементів високому тиску та температурі, вважаючи, що під час формування твердого внутрішнього ядра вуглець був витіснений назовні, де й утворив шар алмазів.

Останні новини:  Вчені знайшли загадковий 3500-річний папірус із рецептом муміфікації

Високі температури випалили верхні частини вуглецевого шару до графіту, проте більша частина алмазів могла зберегтися між ядром Меркурія та його силікатною мантією. Цей шар алмазів міг сприяти створенню магнітного поля планети.