Комп'ютер, якому 2000 років: вчені привідкрили таємницю Антикітерського механізму

02.07.2024   14:30    1610

Астрономи з Університету Глазго виявили нові подробиці про уникальний 2200-річний Антикітерський механізм, відомий також як «астрономічний комп’ютер». Його знайшли в 1901 році під час обстеження античного корабля, який затонув біля острова Антикітера.

Про результати дослідження пише видання Аrkeonews.

Невеликий бронзовий інструмент пролежав у музеї 50 років перш ніж його почали серйозно вивчати. На сьогодні відомо, що його створили у ІІ столітті до нашої ери. Працював він як механічний комп’ютер. Зовнішні циферблати, з’єднані з внутрішніми шестернями, дозволяли користувачам передбачати затемнення і розраховувати астрономічні положення планет з високою точністю.

Останні новини:  Вчені кажуть, що форма Сонячної системи різко змінилася

Механізм Антикітери був головним артефактом у сюжеті фільму у «Індіана Джонс і циферблат долі», це він виконував ролю машини часу. У свіжому дослідженні астрономи встановили кількість отворів в одному з пошкоджених кілець механізму. Вони надали докази, що один з компонентів механізму, скоріш за все, використовувався для відстеження грецького місячного року. Вони також пропонують новий погляд на виняткову майстерність давніх греків.

Останні новини:  Вчені знайшли загублене королівство, яке існувало у середньовічній Англії

Дослідники доводять, що кільце, найімовірніше, мало 354 отвори, що відповідає місячному календарю, а не 365 отворів, які б відповідали єгипетському календарю. Аналіз також показав, що наявність 354 отворів є набагато більш ймовірною, ніж кільце з 360 отворами, яке розглядалося в попередніх дослідженнях.

На фрагментах механізму є надписи, які вдалося прочитати: наприклад, назви місяців і знаків зодіака. Всього розшифровано 3400 знаків, багато з яких були не більше міліметра у висоту.

Останні новини:  Вчені розкрили таємницю зникнення кораблів у Бермудському трикутнику