Захворювання серця зв’язали з дефіцитом важливого елемента

03.07.2024   00:21    316

Ризики захворювання серця збільшують багато факторів: генетика, неправильне харчування, шкідливі звички, відсутність фізичної активності та інші хвороби. Однак до факторів ризику також відноситься дефіцит одного важливого елемента, з’ясували вчені.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Європейського товариства кардіологів, мова йде про залізо. Залізо відповідає за багато процесів в організмі, серед яких доставка кисню до органів, метаболізм, регулювання дихання.

Останні новини:  Хвороба Альцгеймера: кількість друзів та родичів впливає на ризик недоумства

Мета дослідження полягала в тому, щоб оцінити зв’язок між дефіцитом заліза, серцево-судинними захворюваннями і смертністю в загальній популяції. Всього в дослідженні взяли участь майже 12,2 тис. осіб. Їх середній вік становив 59 років. Фахівці враховували вік, куріння, дані про загальний холестерин, масу тіла, наявність або відсутність діабету.

Останні новини:  Названо три групи продуктів, які знижують холестерин

З’ясувалося, що функціональний дефіцит заліза був достовірно пов’язаний зі смертністю від усіх причин, з серцево-судинною смертністю, а також з виникненням ішемічної хвороби серця. “Функціональний дефіцит заліза є важливим фактором ризику серцево-судинних захворювань у загальній популяції”, – підсумували фахівці.

Згідно з даними клініки Мейо, до продуктів, які багаті залізом, відносяться:

  • червоне м’ясо, свинина і птиця;
  • морепродукти;
  • боби;
  • темно-зелені листові овочі, такі як шпинат;
  • сухофрукти;
  • збагачені залізом злаки, хліб і макаронні вироби;
  • горох.
Останні новини:  Ожиріння у 50 років дає вам здоров’я 75-річного

При цьому фахівці нагадують, що для діагностики нестачі заліза необхідно звернутися до лікаря і здати аналізи.