На Сонці стався потужний спалах. На Землі готуються до масових збоїв

27.07.2024   14:30    23

Імовірність вимкнення радіозв’язку та електрики на всій планеті – 60%.

Електрика та радіозв’язок на всій планеті можуть відключитися цього тижня. Причиною цього є потужний сонячний спалах, зафіксований NASA. Імовірність такого розвитку подій – 60%. Про це повідомляє Daily Mail.

NASA зафіксувало виверження темної плазми на Сонці. Це так званий «холодний» спалах, температура якого близько становить 36 тис. °F (близько 20 тис. °C), що приблизно вчетверо менше за температуру більш звичних «теплих» спалахів.

Останні новини:  Падіння астероїда показали на фото і відео

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) попередило, що наслідки цього спалаху можуть бути серйозними. Фахівці стверджують, що можливі порушення радіозв’язку, авіаційного зв’язку та роботи супутників.

Експерти попереджають, що ситуація може погіршитися. Астрофізик Смітсонівського інституту доктор Джонатан Макдавелл зазначив, що Сонце ще не досягло свого «сонячного максимуму», який очікується в липні 2025 року. Протягом наступних двох років він прогнозує сильніші шторми на Сонці. Він також додав, що цей час особливо небезпечний для супутникових операторів.

Останні новини:  Жива миша тимчасово стала прозорою завдяки жовтому харчовому барвнику

Експерти продовжують стежити за ситуацією і закликають бути готовими до можливих наслідків сонячних спалахів.

Сонячні спалахи – це процеси виділення енергії (світлової, теплової та кінетичної) в атмосфері Сонця. Вони тривають кілька хвилин, за цей час виділяється величезна кількість енергії. Вона може досягати більйонів мегатонн у тротиловому еквіваленті. До класу X відносять найпотужніші спалахи. Далі за потужністю йдуть спалахи класу M і C.

Останні новини:  Вчені виявили кажана з лапками, що світяться

У квітні на Сонці практично синхронно сталося відразу чотири спалахи. Космічна обсерваторія сонячної динаміки NASA зафіксувала на камеру це рідкісне космічне явище. Космічне явище, що сталося, вчені називають «симпатичними сонячними спалахами». Вони складаються з кількох вибухів, що сталися практично в один і той самий час у різних регіонах світила.