Вчені виявили кажана з лапками, що світяться

07.09.2024   09:30    518

У Мексиці мешкають кажани з фотолюмінесцентними щетинками на лапах.

Міжнародна група вчених з Мексики й США виявила, що кажани виду тадарида бразильська (Tadarida brasiliensis), які живуть у Мексиці, мають фотолюмінесцентні щетинки на лапках. Дослідження опубліковано в науковому журналі Mammalian Biology.

Попередні дослідження показали, що кінцівки кажанів вище вказаного виду мають унікальну особливість у вигляді особливих щетинок уздовж зовнішніх країв пальців. Однак біологи не знали, яку саме функцію відіграє ця деталь.

Останні новини:  Повз Землю пролетить небезпечний астероїд розміром із синього кита

У новому дослідженні команда з’ясувала, що щетина на лапах рукокрилих світиться синьо-зеленим світлом під ультрафіолетовими променями.

Учені поки що не розкрили механізм фотолюмінесценції. Фахівці вважають, що тварини можуть бачити це світіння в сутінках або в місячному світлі.

Команда планує провести експерименти, щоб з’ясувати, чи використовують істоти свої лапки як спосіб спілкування вночі, коли вони збираються в колонії, що налічують до мільйона особин.

Останні новини:  Мегацунамі змусило Землю вібрувати дев’ять днів, – дослідження

Крім лап, що світяться, кажани виду тадарида бразильська мають ще одну особливість – їх вважають найшвидшими літунами у тваринному світі. У горизонтальному польоті кажан цього виду розвиває швидкість понад 160 кілометрів на годину.






1111529