Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

01.07.2024   16:30    213

У Північній Америці знайшли останки дивної, наче інопланетної істоти. Невідоме створіння має шипи, пір’я та довге тіло з багатьма відростками.

Вчені виявили скам’янілості незрозумілої морської істоти в Канаді. За попередніми висновками вчених, вона жила на землі понад 500 мільйонів років тому.

Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

Істоту, яку вчені назвали лобоподієм, знайшли у Національному парку «Йохо» ще в 1983 році, але досі не брались за її дослідження. Вона лежала посеред грядки з тюльпанами поруч із ще 10 тисячами скам’янілостей. Дослідники з Королівського музею Онтаріо заявляють, що відтоді вдалось ідентифікувати понад 50 нових видів невідомих істот, одна з яких навіть мала форму тюльпана.

Останні новини:  Скупчення великих білих акул викликає занепокоєння серед вчених

Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

Проте найдивнішою поміж знайдених скам’янілостей є саме лобоподій, також ще названий ентотиреос синнауструс. За дослідженням вчених, істота мала видовжене до 5 см тіло і короткі ноги з шипами, що стирчали назовні зі спини, а з передньої частини тіла росли відростки, схожі на пір’я.

У дослідженні повідомляється, що половина відростків цієї істоти були «довгими та тонкими», а решта –»товстішими та конусоподібними». Довгі відростки були вкриті «дуже короткими колючками» і мали два ряди «дуже довгих» і «вигнутих шипів у формі шевронів, схожих на кігті».

Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

Скам’янілості лобоподія показали, що різні частини його тіла були призначені для виконання різних функцій. Задні кінцівки, ймовірно, служили для її захисту.




Ця істота могла розвинутися в результаті кембрійського вибуху, який стався в палеозойську еру близько 530 мільйонів років тому. У цю епоху відбулося значне збільшення площі придатної для життя на морському дні, тож і зросла кількість різноманітних тварин.

Вчені наголошують, що кембрійський вибух – одна з найважливіших подій в історії життя на нашій планеті, завдяки якій тварини стали найпомітнішою частиною морських екосистем планети.

Останні новини:  Вчені з’ясували, навіщо горили б’ють себе в груди

Що спричинило кембрійський вибух, досі невідомо. Але деякі дослідники стверджують, що підвищення рівня кисню дозволило сформувати більших, складніших тварин, таких як лобоподій. Після вибуху у тварин почав розвиватися зір, ноги, а також з’явилися відносини між хижаком і жертвою через посилення конкуренції.

«Тіла тварин змінювались і урізноманітнювались. Це екологічне явище, оскільки життя реагувало на зміну умов навколишнього середовища», – підсумував науковий співробітник Музею природної історії в Лондоні доктор Грег Еджкомб.

Останні новини:  Російський супутник розпався на орбіті, створивши загрозу