Дональд Трамп визначився з кандидатурою віцепрезидента США. Що він говорив про Україну

16.07.2024   10:41    16

Колишній президент США Дональд Трамп, який став єдиним кандидатом від Республіканської партії на майбутніх виборах глави держави, що відбудуться в листопаді, вибрав 39-річного сенатора від штату Огайо Джей Ді Венса своїм кандидатом у віцепрезиденти США.

Раніше сенатор-республіканець від Огайо Джеймс Девід Венс назвав “фантастикою” припущення Заходу про те, що Україна зможе відкинути Росію до кордонів 1991 року.

Про це він написав у Х.

“Середній вік солдата в їхній (українській, – Ред.) армії – 43 роки. Зараз набирають старих. Катастрофа не наближається – вона вже тут… Фундаментальна проблема війни в Україні полягає не в недостатньому фінансуванні чи недостатній кількості озброєнь. Захід вважав, що Україна може відкинути Росію до кордонів 1991 року. Це була фантазія 18 місяців тому; сьогодні це фантастика. Єдине питання полягає в тому, скільки подальших руйнувань ми нав’язуємо Україні, перш ніж виступити за мир”, – заявив Венс.

Венса привели до присяги в Сенаті США 3 січня 2023 року як члена 118-го Конгресу США.

Обрання Венса відбулося всього через кілька днів після того, як Трамп пережив замах у суботу, що різко підкреслює серйозність вибору.

Він пройшов стрімкий шлях від колись головного критика Трампа до його правої руки. У серпні йому виповниться лише 40 років, що являє собою юнацький контраст із 78-річним Трампом і 81-річним президентом Джо Байденом, який удвічі його старший.

У разі успішної кампанії, Венс стане третім наймолодшим віцепрезидентом в історії: після Джона Брекінріджа (36 років на момент вступу на посаду в 1857 році) і сумнозвісного Річарда Ніксона (40 років та 11 днів у 1953 році).

Останні новини:  Стежитиме за РФ: у Європі з’явився американський літак-розвідник

“Після довгих роздумів і роздумів, а також беручи до уваги величезні таланти багатьох інших, я вирішив, що людина, яка найкраще підходить на посаду віцепрезидента Сполучених Штатів, – сенатор Дж. Д. Венс від Великого штату Огайо”, – написав Трамп на своїй сторінці в Truth Social.

Венс – ветеран морської піхоти. Він побував в Іраку. Його часто критикують за праві популістські погляди, які чудово поєднуються з гаслом Трампа “Америка насамперед” і рухом “Зробимо Америку знову великою”.




Венс проти американської допомоги Україні. Він наполягав на тому, щоб призупинити затвердження кандидатів Байдена в судові органи на знак протесту проти засудження Трампа за 34 пунктами обвинувачення у справі штату Нью-Йорк у травні.

Трамп вибрав Венса після довгого пошуку, який розпочався щонайменше з дюжини ймовірних кандидатів на посаду віцепрезидента. В останні тижні список кандидатів звузився, і до числа інших фіналістів також увійшли губернатор Північної Дакоти Дуг Бургум і сенатор Марко Рубіо від Флориди.

Деякі з провідних молодих правих голосів, зокрема Дональд Трамп-молодший і видатний прихильник Трампа активіст Чарлі Кірк, виступали за Венса.

Рішення Трампа, яке, як очікується, буде ратифіковано на Національному з’їзді Республіканської партії в Мілуокі, продовжує стрімкий зліт Венса, який вісім років тому вловив політичний дух часу у своїх мемуарах-бестселерах “Сільська елегія”.

У книзі Венс поділився яскравими спогадами про боротьбу своєї матері з наркозалежністю, зміну батька та інші соціально-економічні проблеми, з якими зіштовхнулася його сім’я після міграції зі східного Кентуккі в південно-західний Огайо.

Батьки сенатора розлучилися, коли він був немовлям. Венса Боумена та його сестру Ліндсі виховували здебільшого бабуся і дідусь – Джеймс і Бонні Венси. Це батьки матері майбутнього сенатора, який до того моменту вже носив прізвище Хемел, взяте за третім чоловіком матері, який усиновив хлопчика. Венс називав бабусю і дідуся “Мамау і Папау”, а коли підріс, то взяв їхнє прізвище.

Останні новини:  США можуть пожертвувати Україною та Європою, аби розірвати союз Москви і Пекіна, – WSJ

Публікація книжки збіглася з президентською кампанією Трампа 2016 року, ненавмисно передбачивши його сходження як політичного діяча і ставши тестом Роршаха для тих, хто намагається зрозуміти привабливість Трампа у білих виборців із робітничого класу.

“Я вважаю існування книги, яку ви тримаєте в руках, дещо абсурдним”, – написав Венс у передмові до книги. – Там же на обкладинці написано, що це мемуари, але мені тридцять один рік, і я буду першим, хто визнає, що я не зробив у своєму житті нічого великого, вже точно нічого, що могло б виправдати ситуацію, коли повний незнайомець платить гроші, щоб прочитати про це”.

Венс здобув юридичну освіту в Єльському університеті і до того, як зайнятися політикою, працював у сфері венчурного капіталу. Він від самого початку не входив до числа шанувальників Трампа. Венс уперше назвав його “культурним героєм” у гостьовій колонці The Atlantic у липні 2016 року. Два місяці потому під час інтерв’ю PBS він заявив, що “безумовно існував елемент підтримки Дональда Трампа, що ґрунтується на расизмі або ксенофобії”.

У листопаді того ж року Венс проголосував за незалежного Евана Макмалліна на посаду президента, а в грудні 2016 року, після того, як він повернувся до рідного Огайо і почав обмірковувати політичну кар’єру, він зізнався в інтерв’ю, що “послання передвиборчої кампанії Трампа явно не було суперпривабливим для латиноамериканців, чорношкірих американців і так далі”.

Останні новини:  США ввели нові масштабні санкції проти Росії: хто потрапив до списку

Увесь останній рік він старанно працював над тим, щоб тісно пов’язати свою політичну ідентичність із Трампом, збираючи для нього гроші в Кремнієвій долині і даючи зрозуміти, що він поставився б до результатів виборів 2020 року інакше, ніж останній віцепрезидент Трампа, якого колишній глава держави вважає чи не зрадником.

З моменту обрання до Сенату Венс зумів вибудувати свою репутацію борця за культуру з двопартійними колізіями, які дивним чином сприяли просуванню його популістських ідеалів.

Він працював із сенаторкою Елізабет Воррен (демократка від Массачусетсу) над законом, що призведе до повернення заробітної плати керівникам збанкрутілих банків, а також із сенаторкою Теммі Болдвін (демократка від штату Вісконсін) над законопроєктом, що гарантуватиме підтримку місцевих винахідників із федеральних фондів США. Він також відомий своєю оперативністю під час місцевих стихійних лих, як-от аварія поїзда з отруйними речовинами торік у Східній Палестині (штат Огайо).

Насправді Венс – один із найменш відомих кандидатів на праймеріз Республіканської партії. Опоненти використовували його минулі коментарі про Трампа як зброю, сподіваючись налаштувати прихильників Трампа проти нього в штаті, де колишній президент двічі виграв зі значним відривом.

Однак Венс виявився хитрішим. Він налагодив стосунки з молодшим Трампом, чий батько врешті-решт схвально відреагував на завзяття Венса і підтримав його. Підтримка Трампа допомогла Венсу вийти з попередніх виборів переможцем і подолати паніку з боку добре фінансованого демократа.

Стосунки з обома Трампами з часом розквітли. Трамп-молодший став одним із найзатятіших прихильників його кандидатури на посаду віцепрезидента.

“Я справді хочу побачити, наприклад, дебати віцепрезидента Дж. Д. Венса і Камали Гарріс”, – сказав Трамп-молодший під час інтерв’ю Венсу у своєму подкасті в травні.


expert.in.ua