Як приготувати соєвий соус в домашніх умовах

15.06.2024   20:05    367

Соєвий соус, ймовірно, є найвідомішою та комплексною азіатською кухнею у світі. Немає людини, яка не пробувала його як приправу до знаменитих суші і роллів або різних м’ясних та овочевих страв, а також як компонент заправок і маринадів. Він надає автентичну та специфічну солону нотку та посилює смак продуктів, в які його додають.

Безсумнівно, той факт, що соєвий соус такий популярний у всьому світі, говорить про те, що він також є доступним і його легко знайти на поличках магазинів. Однак настав час відзначити, що існує близько 20 різних видів, які можна знайти в спеціалізованих магазинах.

Більшість з них готують шляхом ферментації зерен сої та пшениці грибком Aspergillus oryzae з додаванням води та солі.

Однак існують і так звані штучні або хімічні соєві соуси, виготовлені з соєвого борошна, барвників і т. д. Вони готуються набагато швидше і відповідно за доступнішою ціною. Часто цей варіант соєвого соусу є найпоширенішим у масмаркетах та у нас вдома.

Тому, якщо ми любимо соєвий соус, бажано спробувати приготувати його самостійно, щоб переконатися, що це справжній та якісний продукт, який не завдасть шкоди здоров’ю.

Останні новини:  Як приготувати пончики «Донатс» — простіше простого

Процес приготування соєвого соусу довгий, але безперечно варто терпіння.

Домашній соєвий соус

Продукти:

  • 240 г пшеничного борошна
  • 350 г соєвих бобів
  • 3 літри води
  • сіль за смаком

Приготування:

1. Замочіть соєві боби у холодній воді на ніч;

2. Злити та налити нову воду – стільки, щоб добре покрила насіння. Варити 4-5 годин на помірному вогні;

3. Переконайтеся, що соєві боби добре приготовлені, розтерши біб між пальцями, він повинен легко розчавлюватись. Якщо боби твердуваті, продовжуйте варити до готовності;

4. Розімніть товкачкою або подрібніть в блендері соєві боби в пюре;

5. Додати борошно та замісити щільне тісто;

Останні новини:  З цими кулінарними хитрощами тісто для пельменів не буде рватись

6. Скачати тісто в рулет та розрізати на кілька невеликих порцій;

7. Викладіть у відповідний широкий піднос або тарілку, накрийте чистим рушником і залиште в приміщенні з температурою 30 градусів, доки не почне утворюватися цвіль – приблизно півтора тижні;




8. Ставимо шматочки тіста в духовку за низької температури – 60 градусів до повного висихання;

9. У велику миску налийте воду і додайте сіль. Всередину покладіть сушені шматочки;

10. Накрийте посуд тонкою тканиною або харчовою плівкою та залиште бродити. Цей процес займає кілька днів, помішуючи не рідше одного разу на день.

11. Бродіння відбувається, коли колір рідини стає темним і густим – властивим соєвому соусу, а тверді шматочки тіста пішли на дно.

12. Процідіть рідину через дрібне сито, і ви можете вживати її відразу або зберігати у скляних пляшках.

Порада:

Для прискорення процесу утворення цвілі з пункту 7 рецепту є можливість додати спори, що вже сформувалися, відомі як кодзі. Цей продукт можна придбати у спеціалізованих магазинах натуральних продуктів або замовити в Інтернеті, але лише з надійних джерел!

Останні новини:  Секретний рецепт ніжних цукрових булочок

Домашній соєвий соус здивує вас своїм чудовим смаком, а також принесе користь вашому організму. Він містить клітковину, білок, незамінні жирні кислоти та антиоксиданти.

Натуральний соєвий соус також багатий на лецитин, який використовується як харчова добавка для поліпшення роботи мозку і серця, контролю рівня ліпідів у крові та накопичення жиру.

З домашнім соєвим соусом можна приготувати безліч страв, тому що він добре поєднується з усіма видами м’яса, овочів, риби, рису. Додавати його в маринади, заправки та як компонент інших соусів, наприклад теріяки.

З соєвим соусом виходять смачні намазки та діпи, які можна намазати на запечені тости або на крекери, додавши до вершкового сиру разом з горіхами.


ua-novosti.info