Українські науковці показали унікальні написи на предметах часів Княжої Русі

11.06.2024   05:30    24

Зразки кириличних написів на предметах часів Княжої Русі є поодинокими, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на офіційній сторінці Національного музею історії України у Facebook.

За словами фахівців, найбільш відомі з них – написи на срібних монетах часів князя Володимира Великого кінця X – початку XI ст.

Цікавим є напис на піддоні срібної чаші XI – XII ст., знайденої у Чернігові під час будівельних робіт у 1957 році. Нині вона зберігається в Скарбниці Національного музею історії України.

Останні новини:  Вчені виявили кажана з лапками, що світяться

Українські науковці показали унікальні написи на предметах часів Княжої Русі

Чаша має оригінальну форму, яку визначають дванадцяти опуклих сегментів із карбованими та гравірованими зображеннями воїнів-вершників, тварин і птахів. У позолоченому медальйоні на дні чаші зображено сцену з юнаком, який грає на арфі, та дівчиною, що сидить поряд (імовірно, це зображення біблійного царя Давида-Псалмоспівця й алегоричної фігури Мелодії).

На зовнішній стороні піддону гострим предметом нанесено з одного боку щонайменше 10 ліній, а з протилежного – ім’я NAYMЪ.

“Ким був Наум – боярином, воєводою чи священником – невідомо. Це ім’я старозавітного пророка не було популярним у Давній Русі. Але ще з тих часів українці вшановували пророка як Наума Грамотника і вважали його покровителем знань, розуму і доброчесності”, – додали фахівці.