Українських водіїв почнуть швидко перевіряти на наркотики

16.06.2024   14:27    632

В Україні водіїв тепер перевірятимуть на стан наркотичного сп’яніння за допомогою експрес-тестів, повідомляє Департамент комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

Згідно з оголошенням, Кабінет Міністрів вніс зміни до процедури направлення водіїв на перевірку стану алкогольного, наркотичного або іншого виду сп’яніння, а також впливу лікарських препаратів, які можуть впливати на увагу та швидкість реакції.

Експрес-тести на наркотики та психотропні речовини будуть проводитися в медичних закладах. У разі позитивного результату експрес-тесту будуть потрібні лабораторні дослідження, щоб підтвердити або спростувати ці результати.

Останні новини:  ЄС готовий призупинити із Грузією діалог через закон про «іноагентів»

Які саме експрес-тести планується використовувати для перевірки водіїв на стан наркотичного сп’яніння, не уточнюється. Швидше за все, це буде одноразовий тест “Снайпер 5”, який використовується в українських лікарнях. Як це нововведення вплине на водіїв, можна буде побачити вже найближчим часом.

В Україні перевірка водіїв на стан наркотичного сп’яніння можлива лише в медичних закладах. Існує відомча інструкція поліції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Так, ознаками наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів є: наявність однієї або декількох ознак алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з рота); звужені або дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільненість або, навпаки, підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння або неприродна блідість обличчя.

Останні новини:  Зупинено продажі великих кросоверів Toyota і Lexus

Потрібно звернути увагу, що у певних випадках самі по собі деякі ознаки наркотичного сп’яніння неспроможні свідчити, що водій вживав наркотики. Так, у 2023 році Вінницький апеляційний суд у справі № 149/3485/22 дійшов висновку, що сам по собі втомлений вид водія, його спокійна поведінка та адекватна поведінка стосовно поліцейських не можуть вважатися ознаками наркотичного сп’яніння.

Останні новини:  Електромобілі китайського бренду Zeekr заборонили продавати в росії і білорусі



nnews.com.ua