Тайвань представив новий 105-мм «винищувач танків» на базі БМП Clouded Leopard II

26.06.2024   14:21    318

Восьмиколісний броньований автомобіль Clouded Leopard, який представляє власну бойову машину піхоти Тайваню, включає кілька варіантів, які вже знаходяться на озброєнні. 105-мм колісний винищувач танків розробляється Бюро озброєнь Тайваню та Національним інститутом науки і технологій Чун-Шань (NCSIST). Представники ЗМІ спостерігали за різноманітними випробуваннями продуктивності у виробничому центрі в Наньтоу, включаючи заїзд на 50% нахил вперед, 30% бічний нахил, хвилясте дорожнє покриття та гальмування на високій швидкості, усі з яких були успішно завершені.

Випробування продуктивності у виробничому центрі в Наньтоу включали 50% нахил вперед, 30% бічний нахил, хвилясте покриття дороги та гальмування на високій швидкості. (Джерело фото: МО Тайваню)
Випробування продуктивності у виробничому центрі в Наньтоу включали 50% нахил вперед, 30% бічний нахил, хвилясте покриття дороги та гальмування на високій швидкості. (Джерело фото: МО Тайваню)

В армії Тайваню відзначили, що 105-мм винищувач танків все ще знаходиться на стадії розробки. Бюро озброєнь виготовило два прототипи (D1 і D2) між 2019 і 2023 роками у відповідь на потреби армії. Оцінки досліджень і розробок, завершені 2 лютого 2023 року, включали 42 випробування, такі як «стрільба з ходу», з 40 іншими успішними випробуваннями. Початкові операційні оцінки, завершені 18 серпня 2023 року, охоплювали 91 важливий і другорядний предмет, усі вони відповідали необхідним стандартам.

Дистанційно керована збройна станція (RWS) може виступати в якості прицілу командира, дозволяючи йому направляти основну гармату через електрооптичний приціл RWS. (Джерело фото: МО Тайваню)
Дистанційно керована збройна станція (RWS) може виступати в якості прицілу командира, дозволяючи йому направляти основну гармату через електрооптичний приціл RWS. (Джерело фото: МО Тайваню)

Незважаючи на задовільні результати випробувань, тайванська армія визначила області для покращення. Поточний прототип має висоту 3,3 метри, але армія вимагає, щоб він був менше 3 метрів, що вимагає коригування внутрішнього компонування вежі. Таким чином, Міністерство національної оборони схвалило фінансування будівництва прототипу D3, причому NCSIST займався розробкою башти, а Бюро озброєння відповідало за корпус машини, на загальну суму приблизно 290 нових тайваньських мільйонів доларів ($8 935 452,31). Очікується, що виробництво та перевірку моделі D3 буде завершено до 2025 року, включаючи 89% деталей вітчизняного виробництва.




Військовослужбовці підкреслили, що вітчизняні можливості тепер дозволяють самостійно виготовляти вузли від ствола до башти. Калібр ствола збігається з калібром існуючих танків M60A3 і CM11, що забезпечує взаємозамінність боєприпасів. Демонстрація показала здатність машини пробивати сталеву пластину товщиною 500 мм з відстані 2000 метрів, використовуючи 105-мм бронебійні кілеві стабілізовані відкидаючі снаряди (APFSDS). Ствол прототипу D2 був випробуваний 400 патронами з очікуваним ресурсом від 800 до 1000 пострілів. Як було оголошено Army Recognition 5 квітня 2024 року, цей варіант майбутнього Clouded Leopard II оснащений спареним 7,62-мм кулеметом і дистанційно керованою станцією озброєння (RWS) з 12,7-мм кулеметом. За словами Теопдонга , цей RWS міг виконувати роль прицілу командира, дозволяючи йому направляти основну гармату через електрооптичний (EO) приціл RWS.

Останні новини:  Розвідка США заявляє про наближення війни між Ізраїлем та Хезболлою, – Politico

Прототип D2 містить зміни в конструкції, призначені для посилення захисту від боєприпасів малого калібру, 12,7-мм снарядів і РПГ, а також покращену обізнаність про ситуацію завдяки світлодіодним фарам і зовнішнім EO/IR-камерам для кругового огляду. Очікується, що цей автомобіль збереже двигун Caterpillar C9 від Clouded Leopard I із збільшенням потужності з 450 до 600 к.с., як повідомлялося раніше Army Recognition.

Останні новини:  Байден прибув до Атланти перед дебатами

Прототип D2 містить зміни в конструкції, призначені для посилення захисту від боєприпасів малого калібру, 12,7-мм снарядів і РПГ

Заступник директора з інженерних питань NCSIST полковник Лінь Янь-Гуан підтвердив, що машина має бути «вбивцею танків», подібну до M1A2T, придбаних у США. Ця функція дозволяє одночасно вражати та безперервно захоплювати цілі. M1A2 і M1A1 відрізняються тим, що старший M1A1 вимагає, щоб командир і навідник бачили ту саму ціль, що дозволяє командиру відновити пошук лише після бою. Навпаки, M1A2 дозволяє командиру продовжувати пошук нових цілей, поки навідник вражає ідентифіковану ціль.

Бюро озброєнь розповіло деталі про характеристики машини, вона може:

  • перевозити чотирьох осіб особового складу;
  • розвивати швидкість понад 100 км/год;
  • баштова система з двовісною серво стабілізацією та шістьма димовими гранатометами з кожного боку дозволяє вести вогонь з ходу;
  • система спостереження підтримує роботу в будь-яку погоду, ідентифікуючи транспортні засоби на відстані 2000 метрів і персонал на відстані 1200 метрів.
Останні новини:  Казахстан не видаватиме Україні підозрюваних у замаху на журналіста у Києві

Представники військових заявили, що нинішня гусенична техніка непридатна для берегових, пляжних і річкових операцій. Бойова колісна машина з максимальною швидкістю понад 100 км/год забезпечує більшу мобільність порівняно з гусеничною технікою та підходить для піщаного, річкового та міського бою, задовольняючи оперативні вимоги.

Серія восьмиколісних броньованих машин Clouded Leopard включає варіанти CM-32, CM-33 і CM-34, а також бойову машину зі 105-мм гарматою та розвідувальну тактичну колісну машину, що зараз розробляється. CM-32 оснащений 40-мм гранатометом, подібним до CM-33, який має покращене обладнання зв’язку. CM-33 є основною бойовою машиною піхоти з дистанційною станцією озброєння TS-96, а CM-34 оснащена 30-мм ланцюговою гарматою MK44, придбаною в американської компанії Orbital ATK. Незважаючи на те, що версія 81-мм міномета була завершена, вона наразі призупинена через відсутність військового попиту.


wheel-news.com