Виявилося, у минулому Марс був більше схожий на Землю, ніж усі думали

10.05.2024   05:31    825

Учені проаналізували каміння, розкидане по стародавній береговій лінії Марса. Вони дійшли висновку, що Червона планета була набагато більше схожа на Землю, ніж вважалося раніше. Результати дослідження опубліковано в журналі JGR Planets.


За словами вчених, камені, виявлені марсоходом Curiosity, надзвичайно багаті оксидом марганцю. НАСА називає його “неоспіваним героєм в еволюції життя” на Землі. Марганець був у великій кількості в гірських породах і океанах на Землі, до того, як приблизно 4 млрд років тому з’явилися найбільш ранні форми життя. Він “проклав шлях для кисню”, від якого зараз залежить більша частина життя.



Марсохід Curiosity натрапив на сильно зруйноване ерозією каміння під час подорожі по середині кратера Гейла, дні стародавнього озера шириною 154 км, яке марсохід досліджує з 2012 року. Інструмент ChemCam ровера “понюхав” оксид марганцю всередині гірських порід, випаровуючи крихітні шматочки за допомогою лазера та подальшого аналізу утвореної хмари плазми. Згідно з дослідженням, ця сполука становить майже половину хімічного складу гірських порід.



У тому місці, де Curiosity виявив нові камені, ровер зафіксував перепад висот від 10 до 15 м. Текстура породи, де знайшли пісковики, також змінилася. Загалом учені дійшли висновку, що в минулому тут було русло річки, що виходить в озеро.

Останні новини:  Науковий прорив: заморожену тканину людського мозку повернули до життя

Однак ця інтерпретація невизначена через обмеженість даних, оскільки “Curiosity” проїжджав повз цей регіон тільки один раз. “Це ускладнило інтерпретацію, але це наша найкраща гіпотеза”, – пишуть учені.

Однак якщо вона правильна, камені могли з’явитися в цьому регіоні, коли річкова вода сповільнилася при вході в озеро, як і багаті на оксид марганцю породи, що їх знаходили на берегах дрібних озер на Землі.

Останні новини:  Вчені розкрили деталі найпотужнішого вибуху на Сонці за останні 7 років


cikavosti.com