На Закарпатті досліджують загадкову печеру, у якій жили люди кам’яного віку

20.05.2024   17:30    18

Перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам’яного віку відтепер перебуватиме під особливою охороною. Припускається, що ця стоянка виникла в період 1,5 мільйона — 10 тисяч років до нашої ери.

Про це йдеться на сайті Закарпатської обласної прокуратури.

У прокуратурі Карпатський біосферний заповідник, на території якого розташована печерна стоянка доби палеоліту, звинуватили в бездіяльності й через суд вимагали укласти охоронний договір із Департаментом культури обласної військової адміністрації.

Останні новини:  До Землі на шаленій швидкості наближається 400-метровий астероїд

Правоохоронці наголошували, що укладення такого договору надасть можливості для запобігання руйнуванню і знищенню пам’ятки національного значення, а також сприятиме збереженню як унікального джерела історії.

Зрештою, заповідник виконав вимогу. Згідно з охоронним договором, він зобов’язався взяти пам’ятку під особливу охорону та використовувати її територію виключно як експозиційне та туристичне місце.

Більше про стоянку

Цю стоянку в печері «Молочний камінь», що розташована на схилі гори в селі Велика Уголька Тячівського району Закарпатської області, виявили ще у 1972 році. Історики припускають, що вона виникла в період 1,5 млн — 10 тисяч років до нашої ери, і була першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам’яного віку.

Останні новини:  3 істоти, що дійсно могли б пережити Апокаліпсис

Стоянка дає розуміння, як жили прадавні люди-троглодити, що заселяли територію Карпат ще в часи пізнього палеоліту, зазначається на сайті заповідника. Ці першопоселенці Карпат жили завдяки мисливству та збиральництву, що швидко виснажувало місцеві ресурси. Тому первісним людям доводилося постійно мігрувати з місця на місце. Під час нетривалого осілого життя вони використовували різноманітні природні сховища, зокрема печери.




У другій половині XX століття печеру виявили науковці. Під час розкопок вони знайшли рештки вогнища, вохру, кілька десятків кам’яних знарядь праці й відщепів, а також один кістяний наконечник списа. Зараз печера відкрита для відвідування за попереднім записом.

Останні новини:  Схожі на сучасні багатоповерхівки: чим насправді є тисячолітні споруди гір Саудівської Аравії