Займався гіперзвуковими технологіями: у РФ засудили вченого за держзраду

19.04.2024   23:26    782
Займався гіперзвуковими технологіями: у РФ засудили вченого за держзраду

Фото: росЗМІ

Російського фізика Олександра Куранова засудили до семи років колонії за держзраду


Російський вчений Олександр Куранов брав участь у розробці програми гіперзвукових літальних апаратів Аякс.

У Санкт-Петербурзі суд засудив до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму і штрафу в 100 тисяч рублів 76-річного фізика Олександра Куранова. Він займався розробкою гіперзвукових літаків. Про це пише Медуза.
Куранова визнали винним у державній зраді. Судовий процес відбувався у закритому режимі, оскільки у справі є гриф Цілком таємно.

Олександр Куранов – колишній генеральний директор і головний конструктор ВАТ Науково-дослідницьке підприємство гіперзвукових систем. За даними російських ЗМІ, фізик, який багато років займався гіперзвуковими технологіями, передав іноземному громадянину інформацію закритого характеру про ці наукові розробки.



Куранов брав участь у розробці програми гіперзвукових літальних апаратів Аякс. Протягом 15 років до затримання всі винаходи, запатентовані Курановим та його співавторами, стосувалися розробок у рамках Аяксу.

Останні новини:  ФСБ затримала жителя Владивостока за підозрою в "державній зраді"

У рамках розробки програми Аякс вчений працював із представниками США та Китаю. В 1999 році США профінансували дослідницькі роботи в рамках програми Аякс, відродивши проєкт, практично заморожений в середині 1990-х років. Куранов тоді говорив, що цікавість американців до системи Аякс останнім часом зросла”. Підприємство Куранова також вело переговори з Китаєм.

Президент Росії Володимир Путін неодноразово говорив у публічних виступах про російську гіперзвукову зброю. Одночасно у РФ з 2018 року не менше 12 науковців, які займалися, зокрема гіперзвуковою тематикою, звинуватили у держзраді.



korrespondent.net

Останні новини:  У Підмосков'ї чоловік вистрілив у поліцейських із сигнальної ракетниці