Уряд Канади переконують відправити в Україну десятки тисяч списаних ракет CVR7: найпотужніші в Європі

04.02.2024   21:52    74

Через невизначеність щодо військової допомоги Заходу Україні, опозиційна Консервативна партія Канади закликала уряд найближчим часом поставити застарілі ракети класу «повітря-земля» CRV7 до України. На ліберальний уряд тиснуть федеральні консерватори, щоб передати Україні десятки тисяч ракет класу «повітря-земля», які мають бути утилізовані, повідомляє CBC News.


Подробиці

2 лютого під час обговорення законопроекту в Палаті громад лідер опозиції П’єр Пуальєвр звернувся з проханням про модернізацію Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною.

У заяві для преси, опублікованій пізніше, партія заявила:

«З 2018 року здоровий глузд консерваторів закликав уряд Трюдо зробити більше для підтримки України, щоб вони могли захистити свою країну від незаконного вторгнення Росії.

Збройні сили Канади володіють 83 303 ракетами CRV7, застарілою зброєю 1980-х років, яка була знята з озброєння на початку 2000-х років. Три роки тому федеральний уряд уклав угоду про утилізацію ракет протягом кількох років.



Пуальєвр визнав, що замість того, щоб виводити з експлуатації або здавати на металобрухт CRV7, Україна попросила Канаду передати їх для використання на полі бою. Уряд Канади розглядає потенційну передачу цих ракет Україні. Однак офіційне рішення ще не прийнято.



Ракети все ще перебувають у розпорядженні Міністерства національної оборони (DND), і вони оцінюються для можливого включення в майбутній пакет військової допомоги. Однак офіцер оборони сказав, що передача буде непростою, оскільки, хоча Канада все ще має десятки тисяч ракет і двигунів, не всі оснащені боєголовками.

«Перш ніж відправляти обладнання в Україну, ми тісно співпрацюємо з Україною, щоб гарантувати, що будь-яка пожертва відповідатиме її військовим потребам, і перевіряємо ефективність обладнання», — сказав Деніел Мінден у заяві для ЗМІ.

«Ми стежимо за цим процесом щодо ракет CRV7, придбаних десятиліттями тому. Зокрема, ми проводимо випробування, щоб переконатися, що це обладнання є ефективним і безпечним для транспортування в Україну перед будь-якою потенційною пожертвою».

При цьому, не так давно стало відомо, що уряд Канади не поставив зброю, яку давно обіцяли Україні. Наприклад, досі немає оновленої інформації про передову систему NASAMS, яку канадський уряд нібито відправив Збройним силам України (ЗСУ) у січні 2023 року.

Останні новини:  Удари українських безпілотників по нафтопереробних заводах призвели до того, що в Росії закінчується паливо

Що ми знаємо про ракети CRV7

Українські активісти запустили онлайн-кампанії з передачі 12 колишніх армійських систем протиракетної, артилерійської та мінометної оборони (C-RAM) і CRV7.

Вдалося з’ясувати, що до 8000 ракет все ще мають робочі боєголовки, які можуть бути поставлені негайно, а решта ракет, можливо, використовуватимуться як запасні компоненти.

CRV7 була однією з найпотужніших ударних ракет класу «повітря-земля» своєї епохи, коли її розробляли під час холодної війни та виготовляли Bristol Aerospace у Вінніпезі, Манітоба. Її використовували союзники під час афганської війни.

Останні новини:  Удари українських безпілотників по нафтопереробних заводах призвели до того, що в Росії закінчується паливо

Вперше ракета була випущена у Сполучених Штатах як вдосконалена 2,75-дюймова ракета «повітря-земля» на початку 1970-х років.  CRV7 залишається однією з найпотужніших і смертоносних ударних ракет повітря-земля. Для сил Заходу, що діють за межами США, це поступово стало прийнятим як стандарт де-факто.

Вони оснащені різними типами боєголовок, одна з яких, 7,3-кілограмова і може пробивати сильно укріплені або броньовані цілі та може бути випущена з ударних вертольотів і бомбардувальників.

Останні новини:  The Hill: США втрачає свій вплив на Африку

Крім того, максимальна ефективна дальність дії ракети становить майже 4000 метрів, що дозволяє розгортати її з місць, які знаходяться за межами типових зенітних систем малої дальності.

Серед країн, які використовували ракети, є Велика Британія, Франція, Німеччина та Чехія. Канадські пілоти винищувачів використовували ракети в Європі під час холодної війни.

«Це було значне збільшення як дальності, так і смертоносності через додаткову швидкість ракети; Коли боєголовка врізалася, це мало руйнівний вплив на те, на що вона була націлена», – сказав Андре Дешам, генерал-лейтенант у відставці, колишній начальник штабу авіації та командувач Королівськими ВПС Канади, який літав на CF -104 Starfighter, який був обладнаний для перевезення CRV7.

Запускати ракети CRV7 можливо за допомогою радянських винищувачів, зокрема Су-24 і МіГ-29, а також обіцяних НАТО в 2023 році F-16.


wheel-news.com