Вчені виявили шість чітко помітних підтипів предіабету

Сьогодні,   15:00    302


З 1980 року кількість людей з діабетом другого типу в усьому світі збільшилася в чотири рази. Тільки в Німеччині від нього страждають близько 7 млн осіб. До 2040 року кількість людей з цим захворюванням в країні може збільшитися до 12 млн.

Особливість діабету другого типу в тому, що він не з’являється раптово. Люди довгий час знаходяться на стадії переддіабету. Тобто рівень глюкози в крові вже підвищений, але діагноз поки не поставлений. В результаті досліджень стало відомо, що всього існує шість чітко помітних підтипів предіабету.

Останні новини:  Турецький лікар розповів, чим небезпечний гарячий чай

Це з’ясували вчені з Інституту досліджень діабету і метаболічних захворювань (IDM) при Тюбінгенському університеті, лікарні Тюбінгенського університету і Німецького центру досліджень діабету (DZD). Наукова стаття опублікована в журналі Nature Medicine. Ініціював дослідження 25 років тому професор Ханс-Ульріх Херінг. Він зазначив, що досі неможливо було передбачити, чи розвиватиметься у людей з преддіабетом захворювання чи ні.

Тепер вчені здатні проаналізувати це. Так, три з підтипів переддіабету (кластери 1, 2 і 4) характеризуються низьким ризиком захворювання. Учасники дослідження в групах 1 і 2 були здорові. Особливо низький ризик розвитку хвороби був відзначений в кластері 2, куди увійшли переважно худі люди. У кластері 4 були люди з надмірною вагою, обмін речовин яких залишається відносно здоровим.

Останні новини:  Зупинка серця може статися зі збільшенням фізичних навантажень

Три залишилися підтипи (кластери 3, 5 і 6) пов’язані з підвищеним ризиком діабету та/або вторинних захворювань. Зокрема, люди, що належать до підтипу 3, виробляють занадто мало інсуліну і мають високий ризик розвитку діабету. Люди в кластері 5 мають яскраво виражене ожиріння печінки і дуже високий ризик діабету, тому що їх тіла стійкі до дії інсуліну. У підтипі 6 ураження нирок відбувається ще до того, як діагностується діабет. Тут смертність також особливо висока.

Останні новини:  Імунолог розповів, що відмова від переробленого м’яса допомагає продовжити життя

Вчені мають намір продовжити дослідження. Вони хочуть з’ясувати, якою мірою нові результати застосовні для класифікації окремих осіб у групи ризику. Якщо це буде ефективно, то люди з високою ймовірністю розвитку діабету другого типу можуть отримати спеціальне лікування ще на ранній стадії.





useti.org.ua