Індійські археологи дослідили королівські гробниці: вік знайдених колісниць сягнув 4000 років

Сьогодні,   18:30    355

Археологи дослідили королівські гробниці, розкопані у 2018 році в Індії. Знайдені там бойові колісниці, зброю та шоломи вони датували 2000 роком до нашої ери.

Результати дослідженняопублікували у науковому журналі Journal Radiocarbon, пише Arkeonews.

Археологічна пам’ятка Сінаулі є обʼєктом розкопок з 2005 року. Саме тут дослідники виявили некрополь із більш ніж 120 похованнями – деякі з них належали людям з високим статусом.

У 2018 році на цьому місці археологи знайшли три бойові колісниці, а також смолоскипи, факел, меч, шоломи та оздоблені труни.

Колісниця з археологічної пам'ятки Сінаулі
Знайдена колісниця
Archaeological Survey of India

Аналіз показав, що артефакти з Сінаулі пов’язані з культурою вохряної украміки, яка процвітала між 2000 і 1500 роками до нашої ери в районі злиття річок Ямуна і Ганг. Цей період відповідає пізній фазі Індської цивілізації.

Знахідка бойових колісниць є особливо важливою, оскільки ставить цю культуру в один ряд з іншими цивілізаціями, де відоме використання колісниць. Зокрема, йдеться про Грецію та Месопотамію.

Останні новини:  Дитинчата акул поїдають одне одного в утробі матері під час смертельної битви

На спиці коліс нанесені мідні геометричні мотиви, зокрема трикутники. Це свідчить про те, що колісниці були не тільки засобом пересування, а й уособленням влади і престижу.




За словами дослідників, це перша знахідка колісниць на Індійському субконтиненті.

Артефакти з археологічної пам'ятки Сінаулі
Артефакти з Сінаулі
Aditya Bakshi

Іншим важливим відкриттям на цьому місці є царське поховання з дерев’яною труною, прикрашеною мідними антропоморфними фігурами у дворогих шоломах і з листям священної фіги.

Останні новини:  Секрет стародавніх родичів людини: чи носили неандертальці одяг

У цьому похованні також знайшли два мідні декоративні посохи, орнаментований батіг, золоті намиста, а також численні фрагменти глиняного посуду. Це вказує на те, що в цій гробниці була похована високопоставлена особа – можливо, полководець або воєначальник.

Більшість знайдених дерев’яних артефактів були покриті міддю, що запобігло їхньому розкладанню.

Радіовуглецевий аналіз дерев’яних решток з трун і колісниць, а також органічні рештки, виявлені в похоронних посудинах, вказують, що вік артефактів складає 4000 років.

Останні новини:  Вчені відтворили зовнішність англійського короля Річарда III