7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

26.08.2024   13:40    619

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із новим життям, а ще й з соціальним сприйняттям. Часто не усвідомлюючи суспільство може травмувати або образити людину з протезом недоречно жалістю, чи косими поглядами.

Національний реабілітаційний центр UNBROKEN пояснює, як не треба реагувати на людей з протезами.

Перше правило — не вдивляйтеся

Якщо на вулиці, в кафе, чи в будь-якому іншому місці ви побачили людину із протезом, чи вадою обличчя не варто пильно розглядати людину, адже це може принести дискомфорт людині.

Останні новини:  Елементи осіннього гардероба, які мають бути якісними та дорогими

Друге правило — слідкуйте за своїми порадами

Варто слідкувати за своїми порадами, й бажано не висловлювати їх, якщо людина сама не попросила. Не можна казати фразу “Одужуй!”. Річ у тому, що якщо ви зустріли людину з протезом чи вадою обличчя, радше за все вона вже закінчила важку фазу лікування, адже самостійно пересувається. Від фрази “Одужуй!” нога, чи рука не відросте, однак такі слова можуть морально ранити особу.

Третє правило — не розпитуйте

340911513 977089936792358 5759046064264104802 n ba0a8

Якщо ви не знайомі з людиною, не слід заводити розмову про те, як вона отримала поранення, або як проходила її реабілітація. Звичайно, ви можете мати тільки благі наміри, але такі питання можуть завдати болю та травматичних спогадів. Варто запитати, чи можна говорити на ці теми.

Останні новини:  7 способів не збожеволіти від ревнощів

Четверте правило — не жалійте

Жалість може травмувати людину, особливо коли вона надмірна або недоречна в тій чи іншій ситуації. Стримуйте свої емоції, утримуйтесь від фраз на кшталт “О Боже, який жах”, “Як ти це витерпів(ла)”, “Бідний, нещасний” й так далі. Замість цього можна проявити підтримку, сказати, що людина добре справляється.

Останні новини:  Ефективна боротьба з пліснявою в ванній кімнаті: доступний засіб знищить грибок

П’яте правило — не уникайте

Не варто ховати очі, коли ви бачите людину з протезом чи вадою обличчя. Багато людей почуваються незручно у таких випадках, вони не знають як правильно себе поводити та про що говорити. Слова підтримки й вдячності не будуть зайвими, але зважайте на доречність таких слів.

18-річна українка Руся, яка стала доброволицею й внаслідок війни втратила кінцівку закликає людей не соромитися запропонувати допомогу за потреби.

Шосте правило — завчасно проінформуйте дітей

 110675345 654554 0900c
Діти через необізнаність можуть дуже емоційно реагувати на людей з протезами. Слід завчасно пояснити малюку, що таке протез та чому люди можуть їх мати. Можна купляти дітям ляльки з різними фізичними особливостями, щоб дитина розуміла, що тіла бувають різними й це абсолютно нормально.

Сьоме правило — говоріть, якщо потрібно

Розмова та правильна комунікація допоможуть розв’язувати будь-яке питання. Пам’ятайте про повагу до один одного, не ставте провокативних, травматичних запитань. Спитайте, про що можна говорити, можливо людина не проти поговорити про своє поранення, а можливо ця тема для неї табу.