Науковці розробили перший у світі пристрій для автоматизованого видобутку кисню на Місяці

Сьогодні,   13:30    153

Нещодавно компанія Sierra Space продемонструвала прорив у космічних технологіях, розробивши перший у світі автоматизований пристрій для видобутку кисню з місячного ґрунту.

Технологія, що використовує карботермічний процес, була протестована в умовах, максимально наближених до реального місячного середовища. Цей процес дозволяє видобувати кисень шляхом нагрівання реголіту до надвисоких температур, що призводить до виділення кисню з мінералів, наявних у ґрунті.

Останні новини:  Гігантська китайська гребля настільки велика, що впливає на обертання Землі

Архітектура системи передбачає автоматичне введення реголіту, здійснення процесу видобутку кисню та видалення обробленого матеріалу, що робить її повністю автономною. Ключовим аспектом цієї технології є можливість працювати в екстремальних умовах місячної поверхні, зокрема при температурах від -45°C до +1800°C, що важливо для забезпечення тривалих місій на Місяці.

 

Технологія має потенціал стати основою для майбутньої місячної інфраструктури, забезпечуючи не тільки життєво необхідний кисень для дихання, але й паливо для космічних місій, що значно зменшить залежність від постачання із Землі. Крім того, видобутий кисень може бути використаний у реактивних двигунах, що знижує витрати на майбутні експедиції, зокрема на Марс. Це відкриття також сприяє розвитку комерційної місячної економіки, дозволяючи використання місцевих ресурсів для забезпечення життєдіяльності людей у космосі на тривалий час.

Останні новини:  Мурахи-мутанти заполонили південь Німеччини: чим вони небезпечні

Sierra Space активно співпрацює з DARPA в рамках досліджень для 10-річної програми розвитку місячної архітектури LunA-10, що спрямована на створення повноцінної інфраструктури для видобутку кисню, зберігання енергії та підтримки життєдіяльності на Місяці. Це відкриття є лише початком тривалого шляху до забезпечення стійкої людської присутності на супутнику нашої планети.