В Італії знайшли стіну, пов’язану з повстанням Спартака

Сьогодні,   14:30    448

Поруч зі стіною завдовжки 2,7 кілометра, міжнародна команда археологів виявила у лісі Досоне-делла-Мелія, що в південно-центральній частині Калабрії, рів та вали. 2070 років тому це були частини однієї оборонної системи, яку давньоримський полководець Марк Ліциній Красс наказав спорудити для зупинки війська Спартака.

Про це повідомив доктор Паоло Вісона з Університету Кентуккі (США), який очолив дослідження. За його словами, відкриття стало можливим завдяки місцевій групі екологів, котрі знали про існування стіни, але не здогадувалися про її справжнє історичне значення.

Науковець розповів, що його команда дослідила оборонні укріплення за допомогою георадара, лідара та магнітометрії, а також проаналізувала зразки ґрунту. Під час розкопок археологи виявили численні фрагменти зламаної залізної зброї, серед яких були рукояті мечів, великі вигнуті мечі, наконечники дротиків та наконечник списа.

«Ми вважаємо, що Спартак атакував цю стіну, намагаючись вирватися з пастки, яку для нього влаштував Красс», – сказав доктор Вісона.

Останні новини:  Учені створили технологію для дешевих і легких окулярів нічного бачення

місце розкопок

Трохи про легендарного лідера повстання рабів

Спартак був фракійським гладіатором, який увійшов в історію як один з найвідоміших лідерів масштабного повстання рабів проти Римської республіки в 73-71 роках до н. е.

Спартак народився близько 103 року до н. е. на території сучасної Болгарії. Спочатку він служив у римській армії, а потім його схопили та продали в рабство.

Останні новини:  Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

73 року до н. е. Спартак втік зі школи гладіаторів у Капуї разом з кількома десятками сподвижників, пише Sci.News. Вони знайшли притулок на горі Везувій, де незабаром до них приєдналися інші біглі раби.




Спартак показав себе як здібний лідер і тактик. Він успішно розгромив кілька римських військ та збільшив свою армію приблизно до 70 000 осіб.
Повстання біглого раба становило серйозну загрозу для влади Риму, тож Сенат спрямував кілька легіонів на його придушення.
Попри відчутні початкові успіхи, Спартак та його армія зрештою були загнані в кут римським полководцем Марком Ліцинієм Крассом. У 71 році до н. е. війська Спартака зазнали поразки у фінальній битві в Луканії.

Останні новини:  Як змінювалася температура Землі за останні 500 мільйонів років

Згідно з історичними хроніками, Спартак був убитий, хоча його тіло так і не знайшли. Це повстання хоч і не було спрямоване на соціальну революцію, для багатьох наступних поколінь воно стало символом опору гнобленню.