Тривалість доби на землі зросте до 25 годин

21.08.2024   22:30    5747
Тривалість доби пов’язана із впливом Місяця. Відомо, що супутник поступово віддаляється від нашої планети. У міру того, як відстань між ними зростає, гравітаційна дія Місяця уповільнює обертання Землі та призводить до збільшення тривалості доби.

Зараз Місяць знаходиться на відстані 384 тисячі кілометрів від нашої планети. Йому потрібно приблизно 27,3 дня, щоб зробити один оберт навколо Землі, пише vsviti.com.ua.


Попередні спостереження показали, що Місяць віддаляється від нас зі швидкістю 3,8 см на рік. У певний момент Місяць досягне стабільної відстані і буде видним лише з одного боку нашої планети.

У ході нового дослідження вчені з Університету Вісконсін-Медісон реконструювали історію взаємин Землі та Місяця, починаючи з найдавніших часів. Результати показали, що 1,8 млрд років тому доба на Землі тривала 18 годин.

З віддаленням Місяця планета поступово сповільнювалася, а тривалість доби зростала. Цей процес продовжується і зараз. У масштабі життя ці зміни вкрай незначні. Але за мільйони років ці невеликі зміни накопичуватимуться. Розрахунки показали, що тривалість земної доби зросте до 25 годин, але на це потрібно близько 200 мільйонів років, повідомляє The Daily Mail.

На обертання Землі впливають інші чинники. Так, дослідження показало, що тривалість доби Землі збільшилася через глобальне потепління.