Байден затвердив ядерну стратегію, що передбачає виклики з боку Китаю, Росії та КНДР - NYT

21.08.2024   23:00    400

Президент США Джо Байден затвердив у березні таємну ядерну стратегію, яка передбачає заходи для стримування Китаю від розширення його ядерного арсеналу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у публікації The New York Times.

За інформацією видання, у стратегії під назвою «Керівництво з використання ядерної зброї» вказано, що протягом наступного десятиліття запаси ядерної зброї КНР конкуруватимуть за обсягами й різноманітністю з американськими.

Останні новини:  Штати попередили Іран та КНДР про наслідки за підтримку Росії

Стратегія має на меті підготувати Сполучені Штати до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Китаю, Росії та КНДР. Документ, який оновлюється приблизно кожні чотири роки, настільки засекречений, що не має електронних копій. Є лише невелика кількість друкованих примірників, розповсюджених серед кількох посадовців з національної безпеки й командування Пентагону.

Останні новини:  ЄС схвалив продовження санкцій проти Росії

Але, зауважує NYT, у нещодавніх виступах двом високопосадовцям адміністрації було дозволено натякнути на цей документ. Згодом (до того, як Байден залишить посаду президента) докладніше несекретне повідомлення буде надіслано до Конгресу.

«Нинішня адміністрація, як і чотири адміністрації до неї, видала Огляд ядерної політики і Керівництво з планування застосування ядерної зброї», – цитує видання речника Ради національної безпеки США Шона Саветта.

Останні новини:  Стало відомо, скільки людей дивилися дебати в США

За його словами, хоча конкретний текст керівництва засекречено, його існування жодним чином не є таємницею. «Керівництво, схвалене на початку цього року, не є відповіддю на якусь одну організацію, країну або загрозу», – додав речник.

Фото: The New York Times


news-xl.net