ЄС планує проігнорувати саміт в Угорщині – Politico

15.07.2024   22:20    7

Міністри закордонних справ Європейського Союзу планують знехтувати зовнішньополітичним самітом у Будапешті у серпні. Натомість Євросоюз планує організувати власний «формальний» саміт на той самий час.

Угорщина, яка головує в Раді ЄС, планує провести саміт із закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня

Про це повідомляє Politico.

Угорщина, яка головує в Раді ЄС, планує провести саміт із закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня. Але після того, як прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та самовільно зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним і лідером Китаю Сі Цзіньпіном, багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути ще одного, як вони вважають, «пропагандистського шоу Орбана».

Останні новини:  Росія висловила протест главі посольства США через “американську ПВК” у Курській області

За словами трьох дипломатів ЄС, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель скличе міністрів на «формальну» раду із закордонних справ одночасно з самітом Орбана.

«Якщо цього ж дня відбудеться офіційна рада із закордонних справ, організована високим представником (Боррелем), міністри не зможуть поїхати до Будапешта», – сказав один із дипломатів.

Натомість інший дипломат додав, що, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хочуть «надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не виступає від імені ЄС».

Останні новини:  У Польщі за добу зафіксували 60 спроб нелегального перетину кордону з боку Білорусі

Як зазначає Politico, план неофіційно було обговорено з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину. У середу, 17 липня, команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня вперше з 2010 року приїздив до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським, де закликав його «зробити перерву, припинити вогонь і потім почати переговори». Прем’єр приїхав наступного дня після того, як почався піврічний період головування Угорщини в Раді Європейського Союзу.

Після візиту до Києва Орбан вирушив з візитом до Москви. В Україні та ЄС наголосили: він не має жодних повноважень проводити переговори від імені Євросоюзу чи України. У відповідь на критику Орбан і сам визнав, що не має мандата на «мирні переговори», але стверджував, що Будапешт «може бути гарним знаряддям миру» в руках інших. Віктор Орбан виправдав свою неоголошену поїздку до Росії, посилаючись на економічні наслідки війни в Україні для Європейського Союзу.




Після візиту до України та Росії Орбан вирушив до Китаю. Глава Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном також казав про «швидке припинення вогню та політичне врегулювання» російсько-української війни, не зазначивши, які поступки з боку України передбачає це «швидке припинення вогню».

Останні новини:  Шольц спростував, що Німеччина скоротить підтримку України


expert.in.ua