У Казахстані знайшли загадкове зображення людського обличчя, висічене на камені

26.07.2024   17:30    18

У Казахстані, в Акмолинській області, виявлено унікальну археологічну знахідку — кам’яне різьблення, що зображає людське обличчя, датоване бронзовим століттям.

Це відкриття, зроблене співробітниками обласного департаменту з надзвичайних ситуацій, привернуло увагу археологів з Астани та їхніх зарубіжних колег.

Пам’ятник, що належить стародавньому скульптору, викликав суперечки серед учених щодо своєї епохи. Деякі фахівці припускають, що камінь належить до бронзового століття, інші вважають, що його походження пов’язане з тюркським періодом. Сергій Яригін, провідний науковий співробітник Інституту імені Алькея Маргулана, відзначив наявність аналогічних фігурок у Центральній Азії, Східній Європі, на півдні Сибіру та в середньовічних тюркських культурах євразійських степів.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень

Співробітники пожежної охорони Сандиктауського району, Нурсултан Ашкенов і Ахмет Заріпов, які виявили артефакт, передали його під охорону Департаменту з надзвичайних ситуацій. Асет Жангожин, начальник відділу з надзвичайних ситуацій, висловив радість з приводу відкриття і сподівання, що воно матиме позитивний вплив на район і країну.

Останні новини:  Вчені показали гігантську жабу, яка полювала на дитинчат динозаврів 70 млн років тому

Водночас, у Павлодарській області на території комплексу Коктас, вчені Павлодарського педагогічного університету знайшли безліч рідкісних і цінних артефактів. Серед них — понад 20 курганів, що належать до сакського періоду, і бронзовий наконечник списа середини XIII-VIII ст. до н. е., унікальний для цієї місцевості. Цей наконечник був виявлений студентом другого курсу Асилбеком Єламаном.

Ці знахідки підкреслюють багатство археологічної спадщини Казахстану і її важливість для розуміння стародавніх цивілізацій регіону. Очікується, що відкриття привернуть увагу вчених і стимулюють подальші дослідження в цих галузях.

Останні новини:  4 мільярди років тому гігантський удар змінив форму супутника Юпітера