У Бразилії вчені вперше знайшли кокаїн в організмі акул

26.07.2024   14:30    28

Бразильські екотоксикологи виявили сліди кокаїну в м’язах і печінці 13 акул виду бразильська довгоноса — це стало першим підтвердженням тому, що акули піддаються впливу наркотиків у водах, де вони живуть. Загальна концентрація кокаїну у тілах риб у 100 разів перевищувала раніше зафіксовані показники для інших морських організмів. Враховуючи, що забруднення водойм наркотиками через стоки лабораторій і контрабандистів є поширеним явищем, науковці вважають, що страждають не лише бразильські акули. Своє дослідження вони опублікували у Science of The Total Environment.

Як знайшли кокаїн в акул і чим це загрожує?

Раніше у вживанні кокаїну також запідозрили й флоридських акул, але тоді лишилося незрозумілим, чи дійсно вони його споживають, чи просто проявляють інтерес до пакунків, викинутих контрабандистами. У цьому ж дослідженні вчені провели розтин акулам Rhizoprionodon lalandii, яких виловили рибалки у прибережних водах поблизу Ріо-де-Жанейро, де ці риби активно селяться.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень

Крім того, що в акул знайшли у тканинах наркотики, виявилося, що вони ще і були вагітними. Наразі незрозуміло, чи вплинув спожитий кокаїн якось на плід, перебіг вагітності чи поведінку акул загалом. Науковці закликають проводити додаткові тести на кокаїн у прибережних водах, щоб точно визначити, звідки наркотики потрапляють у воду. Зокрема і акули можуть стати маркерами гарячих точок забруднення. Тоді можна буде краще захистити менших морських тварин, як-от молюсків, ракоподібних і кісткових риб, а також і убезпечити людей, що вживають виловлену у забруднених областях рибу.

Останні новини:  Земля пережила найспекотніше літо за всю історію спостережень – вчені