Науковці створили новий матеріал за зразком шкіри дельфіна

25.07.2024   17:30    27

Вчені з Інституту технологій та інженерії матеріалів Нінбо (NIMTE) представили модель гвинта, здатну значно зменшити витрату пального і викиди шкідливих речовин на вантажних суднах. Він покритий матеріалом, що імітує шкіру дельфіна.

Учені вже понад сто років вивчають дельфінів як «модель» для створення швидких і маневрових плавзасобів. Відомо, що ці морські ссавці здатні легко розвивати велику швидкість і підстрибувати в повітря.

Останні новини:  4 мільярди років тому гігантський удар змінив форму супутника Юпітера

Тривалий час залишалося невідомим, як дельфіни змогли стати такими хорошими плавцями – їм доводиться долати великий опір води, а м’язи в них не настільки сильні. Подальші дослідження показали, що секрет полягає в особливій будові шкіри.

Шкіра дельфіна має гнучку мікроструктуру і виділяє слиз, завдяки чому майже не створює тертя. Вода просто ковзає по її поверхні в так званому ламінарному потоці.

Вчені NIMTE вирішили застосувати цей принцип до корабельних гвинтів. Вони створили покриття з гнучких матеріалів з мікроструктурою товщиною 0,1-0,2 мм. Покриття набагато примітивніше за справжню шкіру дельфіна. Проте, воно допомогло істотно знизити тертя.

Останні новини:  Падіння астероїда показали на фото і відео

Винахід випробували на кораблі-перевізнику сирої нафти водотоннажністю 300 тисяч тонн. Під час тестових рейсів, які тривали понад 200 днів і охопили понад 35 тисяч морських миль, судно скоротило витрату палива на 2%. Використання такого гвинта дало б змогу скоротити викиди вуглекислого газу більш ніж на 900 тонн на рік.