Глибоководні кальмари: відривні кінцівки та одностатева поведінка вразили вчених (Відео)

25.07.2024   16:30    44

Цефалоподи завжди вражають нас своїми сюрпризами, які розширюють межі наших знань про тваринний світ, і один з найцікавіших серед них – восьминіг кальмар (Octopoteuthis deletron). Цей глибоководний одинак має відривні кінцівки і сильну схильність до одностатевої поведінки.

Більшість кальмарів мають 10 кінцівок: вісім рук і дві довгі щупальця. Однак, коли восьминіг кальмар дорослішає, його два годувальні щупальця вбираються назад у тіло, залишаючи лише вісім кінцівок.

Деякі особини восьминога кальмара мають навіть менше рук. Це один з небагатьох відомих кальмарів, які навмисно втрачають одну з рук, щоб уникнути хижака, подібно до того, як ящірки скидають хвіст, якщо його схопила пташка. Вони також здатні регенерувати втрачений кінцівку, що є дивовижною властивістю, яку мають лише деякі групи тварин.

У дослідженні 2012 року було спостережено 84 особини O. deletron за допомогою дистанційно керованих апаратів (ROV), і виявлено, що 17 (27 відсотків) з них мали хоча б одну частково відсутню руку. Дослідники навіть безпосередньо стали свідками цього поведінкового явища, яке називається аутотомією, коли кальмари при контакті з ROV скидали кінцівки в паніці.

Читайте також:  Несподівані знахідки: Астероїд 203P/ENcke допоможе зрозуміти походження комет
Восьминіг кальмар (Octopoteuthis deletron), спостережений дистанційно керованим апаратом (ROV) “Док Ріккеттс” у Монтерейському каньйоні на глибині приблизно 540 метрів (1,772 фути).
Зображення надане MBARI; © 2019 MBARI

Їх зазвичай зустрічають у північно-східній частині Тихого океану від узбережжя Вашингтона до Баха Каліфорнії. За даними Монтерейського дослідницького інституту акваріуму (MBARI), цей вид живе на глибині до 1,000 метрів (3,300 футів) у сутінковій зоні (мезопелагічна зона) вдень. Коли заходить сонце, вони піднімаються до поверхні на глибину 500 метрів (1,600 футів), щоб харчуватися.




Як і багато мешканців глибокого моря, ми знаємо далеко не все про восьминога кальмара, наприклад, про їхній раціон. Однак, відомо, що на них полюють різні тварини, включаючи китів, акул та навіть морських птахів.

Останні новини:  Падіння астероїда показали на фото і відео

Щоб уникнути небезпеки, O. deletron здатні змінювати колір, що є поширеною поведінкою серед цефалоподів, що живуть у мілководді, але не настільки типовою для видів, що мешкають на глибині.

Читайте також:  Танення льоду на північному сході Гренландії може бути ушестеро більшим, ніж вважалося

Вони досягають цього за допомогою спеціалізованих клітин у своїй шкірі, званих хроматофорами, які містять мішечки з пігментом, що можуть розширюватися або скорочуватися під дією навколишніх м’язових клітин, дозволяючи швидко змінювати колір і візерунок. Цефалоподи також можуть змінювати свій вигляд за допомогою клітин, званих іридофорами, які відбивають світло і створюють райдужні кольори через структурні перешкоди, а також леукопорами, які розсіюють світло і збільшують їх яскравість.

Останні новини:  Вчені виявили новий вид доісторичних котів

Ще один їхній трюк – світловий орган, який розташовується на кінці кожної руки, використовується для засліплення здобичі, освітлення навколишнього середовища або, можливо, залучення потенційних партнерів.

Щодо спарювання, їхній одиночний спосіб життя призвів до розвитку досить цікавих сексуальних поведінок. O. deletron особливо унікальні, тому що вони демонструють одностатеву поведінку так само часто, як і протилежностатеву, згідно з дослідженням 2011 року.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень

Щоб розмножуватися, кальмар використовує модифіковану руку, щоб ефективно вистрілити пакет сперми у плоть партнера, де він залишається до моменту, коли самка зможе запліднити свої яйця. Однак, схоже, що восьминіг кальмар не розрізняє, кого він намагається запліднити, і часто вистрілює пакет сперми в самців. У самотніх глибинах океану неможна пропустити свій шанс.

Читайте також:  Астрономи відкрили новий спосіб знищення зірок

“Це одиночний вид, який не є дуже поширеним; він живе в глибоких, темних водах, де можливості для розмноження дуже рідкісні. У відповідь на цей виклик, ця репродуктивна стратегія забезпечує, що жодна можливість успішного спарювання не буде втрачена. Це щось подібне до купівлі лотерейного квитка, але шанси набагато кращі”, – сказав у заяві Брюс Робісон, співавтор дослідження та еколог глибокого моря з MBARI.