Археологи вивчили інструменти давньоримського хірурга за допомогою технологій SHArD 3D

25.07.2024   11:30    28

Вчені вивчили за допомогою комп’ютерного томографа шість інструментів, які застосовувалися у давньоримській хірургії. Співробітники лабораторії SHArD 3D, що працює при Ексетерському університеті, відсканували дві голки, бронзову ручку скальпеля, ложку та два хірургічні зонди, пише Phys.org.

Вчені створили детальні 3D-моделі інструментів з роздільною здатністю 0,05 м. Вони спромоглися розглянути вихідний матеріал під корродованими поверхневими шарами. Представлені на дослідження інструменти було знайдено у Волбрук-Рівер (Лондон, Великобританія) 125 років тому. Вони зберігаються у DEMHT.

Останні новини:  У Шотландії археолог-аматор знайшов унікальний 1000-літній перстень

За словами професора Ребекки Флеммінг, завдяки новим технологіям вчені мають можливість досліджувати артефакти новими способами. Аналіз бронзової ручки скальпеля показав, що в ній облаштовано спеціальне гніздо для швидкої заміни залізного леза. Давньоримські хірурги використовували скальпелі для кровопускання та видалення вушної сірки. Ложка призначена для змішування ліків. За допомогою голок хірурги накладали шви.