5 звичних продуктів, від яких варто відмовитися – заради здорового серця

02.07.2024   11:00    2390

Здоров’я серця залежить від спадковості всього на чверть, а на три чверті – від нашого способу життя. І кожен шматочок «шкідливої» їжі сьогодні підвищує ризик інфаркту чи серцевого нападу у майбутньому. Але якщо деякі продукти – навіть не найкорисніші – серце готове нам пробачити, то існує їжа, яку краще назавжди викреслити зі свого раціону. Заради нашого ж власного здоров’я та довголіття.

Перероблене м’ясо

Бекон, шинка, ковбаса та сосиски – звична, але, на жаль, дуже небезпечна їжа. Онкологи і кардіологи одноголосно визнають ці продукти шкідливими і канцерогенними. Вся справа в насичених жирах, яких багато в таких м’ясних продуктах, а також натрію, який використовується для збільшення терміну зберігання м’яса. І те, й інше буквально смертельно небезпечне для нашого серця – тому варто задуматися, чи виправдвні такі ризики заради хвилинного задоволення?

Останні новини:  Чи можна захворіти від кондиціонера

Червоне м’ясо

Ви бачите соковитий стейк із грибами чи свинячу відбивну? Кардіологи бачать сіль, холестерин та насичені жири, які буквально відправляють серце та судини в нокаут. Зрозуміло, що лікарі не звірі (ну, принаймні більшість з них) і не вимагають повністю відмовитися від червоного м’яса: просто закликають скоротити його частку в раціоні до трьох-чотирьох порцій на місяць.

Картопляні чіпси та готовий поп-корн

І те, й інше може бути навіть корисним для нашого серця, але тільки за однієї умови: ви самі приготуєте ці ласощі. І не станете додавати до них сіль. Справа в тому, що практично всі ми щодня суттєво перевищуємо безпечну дозу солі, через що знову і знову ризикуємо своїм серцем – на жаль, у прямому значенні слова. Намагайтеся уникати продуктів із прихованою сіллю та скоротіть її кількість у стравах, які готуєте самі.

Останні новини:  Від високого цукру в крові та для довголіття: названо користь простого напою

Дієтичні напої

Солодка газировка і соки (навіть свіжі) небезпечні для серця, тому що по суті є концентратом цукру, але ще гірші так звані дієтичні напої, в яких використаний замінник цукру. Регулярне вживання «нульових» напоїв серйозно підвищує ризик хвороб серця – а також ризик раку та деменції.

Локшина швидкого приготування

Хто з нас не їв у шкільні чи студентські роки швидкорозчинні макарони? Якби ми знали, скільки в них солі (майже половина добової норми), найімовірніше, ми відмовилися б від них ще тоді. Чи потрібні ще аргументи? Будь ласка! Майже всі види швидкорозчинної локшини обсмажують у фритюрі – а що може бути гірше для наших судин? Постарайтеся більше ніколи не їсти її – заради вашого ж блага!