Всі про неї чули, але бачили одиниці. Як насправді виглядає кульова блискавка (відео)

17.06.2024   10:03    3509

Кульова блискавка — рідкісне атмосферне явище, схоже на рухомий згусток плазми, розміром від кількох до десятків сантиметрів. З’являється така блискавка, переважно, під час грози — на кілька секунд або ж кілька хвилин.

Історії про спостереження за кульовою блискавкою відомі віддавна. Дехто з науковців стверджує, що перша офіційна згадка про кульові блискавки датується 1195 роком.

У першій половині XIX століття французький фізик, астроном і натураліст Франсуа Араго зібрав і систематизував усі відомі на той час свідчення появи кульової блискавки. Ця робота, ймовірно, була першою збіркою у цій сфері досліджень і описала 30 випадків спостереження за такими блискавками.

Попри це впродовж тривалого часу дослідники були схильні вважати кульову блискавку оптичною ілюзією, або ж явищем незрозумілої, неелектричної природи.

Останні новини:  Сухопутні війська показали знищення окупантів на Куп’янському напрямку. ВІДЕО

Проведене на замовлення Комісії з атомної енергії США у 1960-х роках дослідження показало, що кульові блискавки бачили 5% населення планети. Очевидці описували їх як світлові кулі розміром від м’яча для гольфу до футбольного м’яча.

Забарвлення кульової блискавки, згідно з розповідями людей, варіювалося від червоного, помаранчевого та жовтого, до білого або ж навіть синього. Крім того, велика кількість спостерігачів відзначили виразний сірчаний запах після її зникнення.

Останні новини:  У центрі Львова сталась трамвайна драма (ВІДЕО)

Водночас науковці досі не можуть однозначно пояснити природу цього явища. Попри наявність близько 200 різних теорій щодо походження кульової блискавки та її «життя», жодна з них абсолютного визнання в академічному середовищі не отримала.

У лабораторних умовах схожі, але короткочасні явища вдавалося отримати кількома різними способами, проте питання про походження природної кульової блискавки залишається відкритим.

Останні новини:  Прикордонники знищили чотири РЕБ росіян на північному напрямку (ВІДЕО)




 

Як насправді може виглядати кульова блискавка

Серед відеоматеріалів, оприлюднених у мережі, знайти зображення кульової блискавки непросто. Нижче пропонуємо переглянути низку кадрів на яких, як стверджується, можна побачити саме кульову блискавку.