В Ізраїлі знайдено найдавніші у світі кам’яні знаряддя віком 400 000 років

10.06.2024   08:30    28

Співробітники Тель-Авівського університету повідомили про сенсаційне відкриття, здатне змінити уявлення вчених про доісторичних мисливців. За даними Archaeologies, під час розкопок доісторичних стоянок печера Кесем та Джальджулія археологи натрапили на скребки Quina, виготовлені 400 000 років тому. Вони були визнані найдавнішими у світі кам’яними знаряддями, які призначені для обробки ланей.

Скребки мають гостру, лускату робочу кромку, що ідеально підходить для оброблення туш тварин і обробки їх шкур. Археологи вважають, що технології виготовлення знарядь змінилися через зникнення з регіону слонів. Стародавнім мисливцям довелося перейти на ланей, для обробки яких знадобилися нові методи.

Останні новини:  Вчені виявили місце смерті середньовічного чарівника Мерліна

Проведене дослідження показало, що для виготовлення скребків використовувався немісцевий кремінь. Він був здобутий у горах Самарії, які знаходяться за 20 кілометрів від доісторичних стоянок. Це означає, що у горах Самарії древні люди не тільки полювали на ланей, але й видобували цінну сировину для виготовлення знаряддя.

За словами професора Ран Баркая, який є керівником дослідження, для доісторичних мисливців гори Герізим та Ебал могли бути священними, оскільки були для них джерелом достатку.

Останні новини:  Величні кільця Сатурна зникнуть через шість місяців