Українські науковці показали стародавню шлюбну корону

16.06.2024   08:30    1522

Представники Національного музею історії України показали срібну корону (або ж вінець), пише Успіх in UA.

Про це йдеться на сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

В основі – широкий обруч, розділений на дві декоративні частини. Верхня має вісім фігурних виступів, до яких на звороті прикріплені вісім ребер. Поверхня цієї частини вінця оздоблена карбованим узором із витких рослинних пагонів із листям та чотирма золоченими медальйонами, на яких у техніці черні виконані образи Ісуса Христа, святого Володимира, святої Варвари та святого Митрофана з відповідними написами.

Останні новини:  Яка космічна аномалія спричинила появу землетрусів та виверження вулканів на Землі

Ребра декоровані по краю перлинником та по центру стрічкою з геометричним візерунком. Вгорі ребра з’єднуються з накладкою у формі розетки з пелюстками-листочками.

В центрі цієї розетки – невеличка золочена восьмиреберна корона з хрестом. Ребра корони утворені зверненими вершечками один до одного трилисниками. На хресті є зображення «всевидячого ока» і монограма Ісуса Христа: ИС ХС.

На накладці поставлено повний набір клейм, завдяки яким можна дізнатися, що вінець виготовив київський майстер Максим Бишевський у 1857 році.

Останні новини:  Світове споживання викопного палива та викиди досягли рекордного рівня

Подібні шлюбні вінці призначені для весільного обряду. Увійшли вони до вжитку десь з XVIIІ століття, а до того використовувалися убори іншої форми. Під час Таїнства Вінчання їх надягають на голови наречених (за іншою традицією, тримають над їхніми головами). На вінці нареченої завжди поміщають зображення Богородиці, на вінці нареченого – образ Святителя. Отже, цей вінець призначався саме для нареченого.

«Історія обряду покладення вінців надзвичайно давня і засновується на Старому Завіті, словах пророка Ісаї: «Радістю буду радуватися у Господі, звеселиться душа моя у Богові моєму: бо Він одягнув мене у ризи спасіння, одежею правди одяг мене, як на нареченого, поклав вінець і, як наречену, прикрасив убранням» (Іс.61:10). Вінці наречених є символом радості, входження в нове буття, адже шлюб – це куточок раю на землі, де вони стають королем і королевою свого шлюбу, майбутньої сім’ї. Не випадково під час Таїнства вінчання священник тричі повторює: «Господи Боже наш, славою і честю вінчай їх», – додали фахівці.