Українці почали частіше здавати автомобілі на утилізацію

18.06.2024   16:45    503

У травні 2024 року сервісні центри МВС України зняли з обліку майже 6000 автомобілів. Це приблизно на 2000 машин більше, ніж у квітні цього року. Такі дані оприлюднив Інститут досліджень авторинку.

Утилізація транспортного засобу у сервісному центрі МВС називається вибраковуванням. Воно потрібно для того, щоб не сплачувати транспортний податок за автомобіль, якого вже немає або який не можна експлуатувати; не потрібно сплачувати штрафи за порушення правил дорожнього руху, зафіксовані камерами автофіксації, якщо автомобіль чи номерні знаки продовжують використовувати; власник не потрапить під підозру у скоєнні злочину, якщо автомобіль залишений на тимчасово окупованій території та використовується зловмисниками.

Останні новини:  Land Rover Defender отримав хардкорну версію від Arctic Trucks

Сплеск кількості звернень до сервісних центрів МВС з метою вибракування автомобілів припав на квітень-травень 2024 року. Так, якщо у січні сервісні центри МВС зняли з обліку близько 1800 автомобілів, то у квітні – близько 4000 автомобілів, а у травні – близько 6000 автомобілів.

З чим це пов’язано? Експерти Інституту досліджень авторинку пояснюють різке збільшення кількості зняття з обліку транспортних засобів тим, що у травні 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік. Він не лише регулює питання військового обліку та призову до ЗСУ, але також регулює вилучення автомобілів на потреби української армії, у тому числі й у фізичних осіб.

Останні новини:  Volkswagen оновив седан Jetta

Згідно з новим законом про мобілізацію, у фізичної особи на потреби ЗСУ можуть вилучити автомобіль, якщо у неї їх декілька у володінні. Йдеться про транспортні засоби, які підходять для використання на фронті та у прифронтових районах, для будівництва фортифікаційних споруд. Тобто на потреби ЗСУ можуть вилучити не лише спецтехніку, а й, наприклад, пікапи та позашляховики.

Останні новини:  Американка відсудила у Ford майже 57 мільйонів доларів

Автовласники, щоб не мати у володінні два ТЗ і більше, почали звертатися до сервісних центрів МВС за послугою вибракування. Так вони хочуть уникнути можливої ​​мобілізації автомобілів на потреби ЗСУ.


newsauto.com.ua