Українські науковці показали унікальні написи на предметах часів Княжої Русі

11.06.2024   05:30    29

Зразки кириличних написів на предметах часів Княжої Русі є поодинокими, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на офіційній сторінці Національного музею історії України у Facebook.

За словами фахівців, найбільш відомі з них – написи на срібних монетах часів князя Володимира Великого кінця X – початку XI ст.

Цікавим є напис на піддоні срібної чаші XI – XII ст., знайденої у Чернігові під час будівельних робіт у 1957 році. Нині вона зберігається в Скарбниці Національного музею історії України.

Останні новини:  На Черкащині знайшли цінні артефакти часів козаччини

Українські науковці показали унікальні написи на предметах часів Княжої Русі

Чаша має оригінальну форму, яку визначають дванадцяти опуклих сегментів із карбованими та гравірованими зображеннями воїнів-вершників, тварин і птахів. У позолоченому медальйоні на дні чаші зображено сцену з юнаком, який грає на арфі, та дівчиною, що сидить поряд (імовірно, це зображення біблійного царя Давида-Псалмоспівця й алегоричної фігури Мелодії).

На зовнішній стороні піддону гострим предметом нанесено з одного боку щонайменше 10 ліній, а з протилежного – ім’я NAYMЪ.

“Ким був Наум – боярином, воєводою чи священником – невідомо. Це ім’я старозавітного пророка не було популярним у Давній Русі. Але ще з тих часів українці вшановували пророка як Наума Грамотника і вважали його покровителем знань, розуму і доброчесності”, – додали фахівці.