Телескоп NASA зафіксував космічний феєрверк (фото)

17.06.2024   14:30    516

Астрономи помітили спалахи та відлуння, що надходять від надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Цей «космічний феєрверк» і рентгенівське відлуння можуть допомогти вченим краще зрозуміти темний і тихий космічний титан, навколо якого обертається наша галактика.

Команда дослідників Мічиганського державного університету зробила новаторське відкриття, аналізуючи дані, отримані за десятиліття з телескопа NASA Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR). Команда виявила дев’ять великих спалахів, що походять від Sgr A*, і були зафіксовані NuSTAR, який спостерігає за космосом у рентгенівських променях з липня 2012 року. Раніше астрономи пропускали ці сигнали, пише Space.

Останні новини:  Вчені встановили, яку рідину використовували стародавні єгиптяни для бальзамування мумій

Телескоп NASA зафіксував "космічний феєрверк". Фото

«Ми сидимо в першому ряду, щоб спостерігати за цим унікальним космічним феєрверком у центрі нашої власної галактики Чумацький Шлях. І факели, і феєрверки освітлюють темряву і допомагають нам спостерігати те, що ми зазвичай не змогли б побачити», – говорить керівник групи Шо Чжан, доцент кафедри фізики та астрономії Університету штату Мічіган.

Він додав, що астрономам потрібно знати, коли та де відбуваються ці спалахи, щоб вони могли вивчати середовище чорної діри за допомогою цього світла.

Телескоп NASA зафіксував "космічний феєрверк". Фото

Вважається, що надмасивні чорні діри, такі як Sgr A*, існують у серці всіх великих галактик. Як і всі чорні діри, надмасивні чорні діри з масами, еквівалентними мільйонам або іноді мільярдам сонць, оточені зовнішньою межею, яка називається горизонтом подій. Це позначає точку, коли гравітаційний вплив чорної діри стає настільки інтенсивним, що навіть світло не є достатньо швидким, щоб відповідати швидкості її виходу.




Це означає, що горизонт подій діє як одностороння поверхня, що вловлює світло, за якою неможливо побачити. Таким чином, чорні діри фактично невидимі, їх можна виявити лише за впливом, який вони справляють на матерію навколо них – що, у випадку надмасивних чорних дір, може бути катастрофічним.

Останні новини:  Вчені встановили, чи існував насправді Робін Гуд