Пропуск сніданку підвищує ризик недоумства вчетверо

26.06.2024   07:00    206

Про важливість сніданку фахівці сперечаються вже не один десяток років. Комусь подобається щільний сніданок, а хтось вважає за краще випити одну чашку кави з шоколадкою.

У дослідженні, вчені вивчили 525 людей похилого віку у віці 65 років і старше.

Вони визначали зв’язки між певними характеристиками способу життя та деменцією. Учасники спостерігалися протягом шести років для збирання даних про здоров’я.

Останні новини:  Попереджувальні ознаки розвитку катаракти

Результати справді виявили деякі асоціації, особливо коли йшлося про харчові звички. Після коригування з урахуванням таких факторів ризику, як вік і стать, дані показали, що у тих, хто не снідав вранці, ймовірність розвитку деменції була вчетверо вищою, ніж у тих, хто снідав.

Але не тільки пропуск першого прийому їжі може збільшити шанси зниження когнітивних функцій. Результати також показали, що в учасників, які споживають занадто багато солі, ризик деменції був у 2,5 рази вищим. У 2,7 разу більше була ймовірність деменції при регулярних перекушуваннях і відсутності збалансованої та поживної дієти.

«Згідно з нашими результатами, кілька звичок способу життя були пов’язані з деменцією, — розповідає Макі Хірано, випускниця Школи гуманітарних наук при Університеті Цукуба. — Відповідні втручання необхідні для осіб із високим ризиком, зокрема з легкими когнітивними порушеннями».

Останні новини:  Медики назвали найбільш корисні властивості родзинок


ua-novosti.info