В Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації

30.06.2024   16:30    795

Під час археологічних розкопок поблизу іспанського міста Гуаренья археологи знайшли 20-сантиметрову табличку. Проте вони не відразу зрозуміли, що перед ними унікальний алфавіт з 27 знаками та нечіткими контурами воїна.

Розшифрувати загадку Національній дослідницькій раді Іспанії допоміг експерт з палеоіспанських мов, який випадково розгледів там більше, аніж побачили решта дослідників. Він роздивився на знахідці унікальну систему письма, що використовувалися на Піренейському півострові ще до появи латинського алфавіту, пише Iflscience.

27 знаків і розмиті контури воїнів. В Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації

Іспанські археологи відшукали цінну табличку поблизу міста Гуаренья. Ця місцевість належала до пізньої тартеської цивілізації, яка виникла на південному заході Піренейського півострова приблизно 2500 років тому.

На презентації знайденої 20-сантиметрової дощечки Національна дослідницька рада Іспанії пояснили, що на ній зображені особи, які б’ються, тобто воїни.

Останні новини:  Місце, яке зцілювало хвороби: в Мексиці знайшли стародавню споруду ацтеків

Мимохіть читаючи новини про сланцеву табличку, знайдену в Іспанії, гостроокий дослідник, комп’ютерний вчений та експерт з палеоіспанських мов з Університету Барселони Джоан Феррера і Джане помітив, що археологи пропустили величезне відкриття. Ще раз уважно придивившись до презентованих фото, він помітив не лише гравюри воїнів, але й таємничий алфавіт стародавньої мови. Науковець зрозумів, що артефакт є більш значущим, ніж описували іспанські археологи.

«Поза фігурами, коли подивився на табличку, я побачив, що на одній зі сторін, здавалося, був палеоіспанський знак. Цей знак неможливо сплутати з жодним іншим», – сказав Джоан.

27 знаків і розмиті контури воїнів. В Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації

Він відразу зв’язався з Інститутом археології Меріди, щоб отримати кращі зображення плити. «Після ретельного вивчення зображень все вказувало на те, що це південний алфавіт із початковою послідовністю ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, яка майже така ж, як задокументована в іспанському алфавіті, за винятком одинадцятого знака, який має особливу форму», – пояснив Феррер.




Дослідник зрозумів, що перед ним дуже рідкісний зразок південного палеоіспанського письма.

Останні новини:  В якому віці людина почуває себе найбільш нещасною: результати дослідження вчених

Палеоіспанські писемності – це системи письма, що використовувалися на Піренейському півострові до появи латинського алфавіту. Вони поділяються принаймні на дві родини: північно-східну та південну. Вважається, що всі ці писемності походять від фінікійської системи письма, розробленої фінікійською цивілізацією, яка процвітала близько 3000 років тому вздовж узбережжя східного Середземного моря в сучасному Лівані, Сирії та Ізраїлі.

27 знаків і розмиті контури воїнів. В Іспанії археологи випадково натрапили на алфавіт давно зниклої цивілізації

Нове відкриття є дуже важливим. Адже є лише два інших артефакти, які показують алфавіти південних палеоіспанських писемностей. Тож науковці дуже мало знають про цю систему письма.

Останні новини:  У Сонячній системі ховаються загадкові об'єкти з інших світів: що кажуть учені

За словами Феррера, на знайденій табличці могло бути більше букв чи символів, адже її нижня частина відламана.

«Ця абетка має 27 знаків і є єдиною повною, яку ми знаємо на сьогодні. Інший атефакт був знайдений під час розкопок Вілласвієхас-дель-Тамуха (Касерес), але він дуже фрагментований. Він має лише деякі центральні знаки. Тому знайдений алфавіт буде третім прикладом і надасть багато інформації», – пояснив Феррер.